Poľsko drží štátny smútok za mŕtvych baníkov, uctia si ich aj omšou

Poľsko dnes drží deň štátneho smútku za obete štvrtkového banského nešťastia na Karvinsku, kde zahynulo 13 baníkov, z toho 12 Poliakov. Vlajky na verejných budovách visia na pol žrde, počas celého dňa sa nebudú konať žiadne športové ani zábavné podujatia. Mŕtvych baníkov si Poliaci uctia aj smútočnou omšou v Katoviciach, ktorá sa začne na pravé poludnie.

23.12.2018 11:15 , aktualizované: 14:07
CZECH-MINE/BLAST Foto: ,
Záchranári počas akcie po výbuchu metánu v bani ČSM Karvivá.
debata (8)

Štátny smútok vyhlásil v piatok poľský prezident Andrzej Duda. „Môžeme byť teraz duchom a modlitbou s (pozostalými) rodinami, spomínať na tých, ktorí zahynuli,“ povedal v sobotu prezident poľskému verejnoprávnemu rozhlasu.

„Sme spoločne v bolesti a utrpení s rodinami a blízkymi mŕtvych baníkov, vyjadrujeme našu hlbokú sústrasť, spájame sa v spoločnej modlitbe za mŕtvych,“ citovala dnes agentúra PAP z listu katovického arcibiskupa Wiktora Skworca, ktorý sa bude čítať počas dnešných omší v katovickej arcidiecéze. Katovický metropolita potom osobne povedie smútočnú bohoslužbu v katedrále Krista Kráľa v metropole Sliezskeho vojvodstva.

Pri štvrtkovom výbuchu a následnom požiari zomrelo v bani ČSM vo Stonave na Karvinsku 13 baníkov, ďalší traja skončili v nemocnici.

Banskí záchranári dnes vyslobodili z bane troch mŕtvych

Banskí záchranári dnes vyslobodili z podzemia pozostatky ďalších troch baníkov, ktorí vo štvrtok zahynuli pri nešťastí v Bani ČSM Sever v Stonave na Karvinsku. Dnešný krátky prieskum tiež ukázal, že v miestach výbuchu sú stále extrémne vysoké koncentrácie metánu. Lokalita preto bude uzavretá vybudovanými hrádzami. Povedal to hovorca OKD Ivo Čelechovský.

„Čiastkový prieskum dnes v dopoludňajších hodinách umožnil vyprostiť pozostatky troch baníkov. Budú ešte dnes prevezené do Ústavu súdneho lekárstva na identifikáciu,“ uviedol Čelechovský.

Prieskumu sa zúčastnila šesťčlenná čata banských záchranárov. V bani už nehorí, zostávajú tam ale veľmi rizikové miesta s vysokými koncentráciami metánu a kyslíka. Keby sa oba plyny zmiešali, hrozil by ďalší výbuch. Vedúci likvidácie havárie preto okamžite rozhodol o uzavretí nebezpečného priestoru. Provizórne steny, takzvané hrádze, záchranári budovali od piatku.

Teraz bude OKD pokračovať v skôr naplánovanom postupe. Uzavreté miesto sa musí dostatočne schladiť. Bude sa do neho púšťať dusík. Všetko môže trvať aj niekoľko týždňov.

Do dnešného rána pracovníci OKD v podzemí dokončili stavbu posledných dvoch hrádzí. Sú už vybudované všetky štyri provizórne steny, ktoré majú priestor utesniť, zamedziť prísunu vzduchu. Celkovo ide o plochu asi 500 × 500 metrov.

Na povrch záchranári zatiaľ dostali len štyri z 13 obetí banského nešťastia. V okamihu, keď to situácia umožní, sa na miesto nešťastia vypraví vyšetrovacej komisie. V nej sú zástupcovia odborov, vedenie bane aj banských úradov Česka a Poľska.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #banské nešťastie