Sicíliu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdom 4,8

Taliansky ostrov Sicília zasiahlo zemetrasenie s magnitúdom 4,8. Bol to ďalší z desiatok otrasov, ktoré na ostrove udreli po tom, čo v pondelok začala tamojšia sopka Etna chrliť lávu a popol.

26.12.2018 08:25 , aktualizované: 13:03
Taliansko Sicília Etna sopka puklina láva popol Foto: ,
Na snímke z novej pukliny na aktívnej sopke Etna na talianskom ostrove Sicília uniká láva a popol 24. decembra 2018.
debata (4)

Podľa talianskych médií v dôsledku zemetrasenia utrpeli zranenia najmenej tri desiatky ľudí a niekoľko budov sa údajne poškodilo. Zemetrasenie udrelo v stredu o 3:19 a jeho epicentrum sa nachádzalo blízko obce Viagrande.

Talianske médiá informovali, že zemetrasenie vyvolalo medzi miestnymi obyvateľmi paniku a mnohí vybehli na ulicu. Budovy sa údajne triasli aj v meste Catania.

Už skôr sopečný popol pokryl obce v okolí sopky a pre jej činnosť dočasne zastavili aj prevádzku letiska v Catanii. Ľuďom žijúcim na úbočí Etny úrady odporučili, aby odtiaľ rýchlo odišli.

Etna patrí k najaktívnejším sopkám sveta, obzvlášť aktívna je však od júla tohto roka. Naposledy vybuchla na jar 2017, jej posledná veľká erupcia nastala pred desiatimi rokmi.

Zvýšenú aktivitu v poslednom čase preukázala aj sopka Stromboli na rovnomennom neobývanom talianskom ostrove severne od Sicílie, uviedla v pondelok talianska civilná ochrana.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie #Sicília #Etna