Zo strediska na liečbu eboly, napadnutého demonštrantmi, ušlo 24 pacientov

Zo strediska na liečbu eboly v meste Beni v Konžskej demokratickej republike (KDR) utieklo vo štvrtok 24 pacientov po tom, ako na zariadenie zaútočili demonštranti protestujúci proti odloženiu prezidentských volieb v tomto meste na východe krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

27.12.2018 17:39 , aktualizované: 18:04
kongo, kdr, konžská demokratická republika,... Foto: ,
Stredisko na liečbu eboly sa stalo terčom útoku demonštrantov.
debata (4)

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Jessica Ilungaová agentúre Reuters povedala, že 17 z týchto ľudí už predtým na ebolu testovali a výsledky mali negatívne. Ďalších sedem sa testom doposiaľ nepodrobilo.

Traja pacienti sa do izolačného strediska medzičasom vrátili, pričom zdravotníci sú so 17 ďalšími v kontakte, aby skoordinovali ich návrat. Lekári už majú aj kontakty na zvyšných štyroch pacientov.

Konžská volebná komisia v stredu oznámila, že opakovane odložené voľby, stanovené napokon na nedeľu 30. decembra, sa vo viacerých oblastiach sužovaných epidémiou eboly a násilím uskutočnia až v marci 2019.

Voľby nového prezidenta spojené s voľbami do parlamentu a zastupiteľských orgánov jednotlivých provincií sa v druhej najväčšej africkej krajine posunuli po požiari, ktorý zničil tisíce hlasovacích zariadení.

Volebná komisia oznámila, že v mestách Beni a Butembo na východe krajiny a v meste Yumbi na západe prebehne hlasovanie až v marci. Odklad v uvedených oblastiach, kde má prevahu konžská opozícia, podľa agentúry DPA údajne znamená, že tamojšie hlasy budú v podstate neplatné.

Zmienené rozhodnutie spustilo v mestách na východe Konga rozsiahle násilnosti. Výtržníci v rámci svojho protestu proti vylúčeniu z volebného procesu zapaľovali pneumatiky a napádali nemocničné zariadenia na liečbu a prevenciu eboly. Polícia zasiahla slzotvorným plynom a streľbou.

Polícia rozháňala demonštrantov streľbou i slzným plynom

Polícia v konžskom meste Beni dnes rozháňala streľbou do vzduchu a slzotvorným plynom demonštrantov, ktorí sa zišli na protest proti odkladu prezidentských a parlamentných volieb. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej demonštranti pálili v uliciach pneumatiky a zaútočili aj na zdravotnícke centrum pre postihnutých ebolou.

Súčasné voľby by mohli byť prvým demokratickým odovzdaním moci od roku 1960, keď krajina získala nezávislosť na Belgicku. O post prezidenta sa uchádza celkovo 21 kandidátov. Odstupujúca hlava štátu Joseph Kabila vo volebnom zápase podporuje svojho niekdajšieho ministra vnútra Emmanuela Ramazaniho Shadaryho. Z radov opozície majú podľa Reuters najväčšiu šancu na úspech šéf najväčšej opozičnej strany Felix Tshisekedi a bývalý manažér spoločnosti ExxonMobil Martin Fayulu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #ebola #Konžská demokratická republika