Slovensko čaká diplomatická skúška v OBSE

Od mongolských stepí až po kalifornské pláže. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) je geograficky a politicky mimoriadne rozmanitá. Slovensko od 1. januára čaká nová diplomatická skúška. Ako predsednícka krajina rok povedie OBSE a bude hľadať kompromisy medzi 57 členskými štátmi.

03.01.2019 08:30
debata (5)

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák priznáva, že to nebude jednoduché. Slovensko sa bude snažiť o napĺňanie ambicióznej, ale zároveň realistickej agendy. No očakávania partnerov sú veľké.

"Ja si veľmi želám, aby sa Slovensku podarilo urobiť kus poctivej práce. Na území účastníckych štátov OBSE je dnes veľa konfliktov, živých aj zmrazených. Našou ambíciou je pomôcť. Pokúsiť sa o čo najväčšiu stabilizáciu situácie. Budeme sa snažiť zlepšiť život ľuďom, ktorí v dôsledku konfliktov trpia. Ak sa nám podarí dosiahnuť aspoň čiastkový pokrok k lepšiemu, budeme si môcť povedať, že naše úsilie stálo za to,“ vyhlásil Lajčák pre Pravdu.

Slovensko bude mať v OBSE určite plné ruky práce s vojnou na Ukrajine. Zaznievajú obavy, že konflikt, ktorý v roku 2014 vyvolalo Rusko, sa môže opätovne výraznejšie rozhorieť. Je to aj v súvislosti s očakávanými prezidentskými a parlamentnými voľbami na Ukrajine. Slovensko prebralo predsedníctvo OBSE od Talianska a čaká ho príprava asi 50 podujatí. Mottom Slovenska je Predsedníctvo orientované na človeka.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #OBSE #19 udalostí roka 2019