Paríž zakročil proti hovorcovi radikálov

Éric Drouet, 33-ročný francúzsky kamionista a jeden z hovorcov radikálnej časti protivládneho hnutia žltých viest, je opäť vo väzbe. Polícia ho zatkla v stredu večer neďaleko bulváru Champs-Elysées, kde ho čakali jeho stúpenci.

03.01.2019 17:39
zlte vesty, protest Foto: ,
Protesty žltých viest vo Francúzsku sa cez sviatky oslabili, predstavitelia hnutia však dúfajú, že teraz naberú nový dych.
debata (16)

Tentoraz je dôvodom jeho zatknutia organizovanie nepovolenej demonštrácie. Protivládnych demonštrantov zvolával na ďalší protest cez sociálnu sieť bez ohlásenia úradom. Vyzýval na „neveľkú akciu, ktorá ale šokuje verejnú mienku“. Jeho právnik tvrdí, že chcel zapáliť sviečky za zranených demonštrantov a ľudí, ktorí pri blokádach ciest žltými vestami prišli o život. Drouet sa už začiatkom decembra ocitol vo väzbe po svojom výroku pre televíziu BFM TV, ktorým nepriamo navádzal radikálov hnutia na útok na Elyzejský palác (sídlo prezidenta). Začiatkom júna ho čaká súdny proces za nosenie nepovolenej zbrane – drevenej tyče – a za účasť v skupine, ktorá sa chystala páchať násilie a ničiť.

Zatknutie Droueta vyvolalo rozhorčenie v radoch krajnej ľavice i krajnej pravice. Šéf radikálnej ľavice Jean-Luc Mélenchon na twitteri označil zatknutie Droueta za „zneužitie moci“ a vyznal sa z toho, ako je Drouetom fascinovaný. Aj pre jeho priezvisko, ktoré je totožné s priezviskom muža, ktorý počas francúzskej revolúcie zohral kľúčovú úlohu pri zatknutí kráľa Ľudovíta XVI. a jeho rodiny na úteku. Zadržanie Droueta kritizovala aj šéfka krajnej pravice Marine Le Penová.

Vláda zatknutie Droueta považuje za oprávnené. „Ak niekto organizuje demonštráciu, ktorá nie je ohlásená, nerešpektuje právny štát,“ zdôraznil minister hospodárstva Bruno Le Maire. „Republika nie je anarchia. Je normálne, že ak niekto nerešpektuje zákony, čelí dôsledkom,“ pripomenul zas minister pre rozpočet Gérald Darmanin.

Napriek tomu niektorí varujú, že Drouet bude teraz považovaný za martýra a časť hnutia sa ešte viac radikalizuje. Jeden z predstaviteľov radikálneho krídla na sociálnej sieti už vyzval na „ozbrojené národné povstanie“. „Mám pocit, že vláda prilieva olej do ohňa,“ povedal jeden z predstaviteľov umierneného krídla žltých viest Benjamin Cauchy. Medzi stúpencami hnutia je však už teraz viacero radikálov. Francúzska justícia sa zaoberala aj prípadom muža, ktorý sa viac ráz vyhrážal poslancovi za vládne hnutie gilotínou.

Protesty hnutia žltých viest sa začali spontánne v polovici novembra ako výraz odporu voči plánovanému zavedeniu ekologickej dane – zvýšenia cien pohonných hmôt. Hoci vláda demonštrantom neskôr ustúpila, protesty pokračovali, pričom demonštranti pridávali stále nové požiadavky. Počet ľudí na sobotňajších demonštráciách, ktoré často sprevádza násilie voči policajtom a vandalizmus, ale postupne klesá. Predstavitelia hnutia však dúfajú, že po sviatkoch chytí hnutie druhý dych. Demonštrácie zvolávajú aj na túto sobotu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Žlté vesty