Trump použil Hru o tróny na obhajobu múru na hranici s Mexikom

Americký prezident Donald Trump je zjavne fanúšikom úspešného televízneho seriálu stanice HBO Hra o tróny. Už vlani v novembri upozornil citátom z tejto fantasy ságy na plánové zavedenie sankcií voči Iránu, teraz ho použil opäť.

04.01.2019 10:01
debata (6)

„Múr sa blíži,“ stojí na jeho poste, ktorý zverejnil na svojom Instagrame. Trump sa teraz sporí s demokratmi o financovaní projektu múru na hranici s Mexikom.

Slová na fotomontáži, na ktorej je tiež prezident a múr tvorený vysokými stĺpmi, odkazujú na dôležitú seriálovú vetu „Zima sa blíži“. Tá je varovaním pred blížiacou sa katastrofou a mottom rodiny Stark, jednej zo šľachtických rodín Západozeme, ktoré vo svojich knihách stvoril spisovateľ George R. R. Martin.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa President Donald J. Trump (@realdonaldtrump),

V Trumpovom príspevku bolo použité aj nápadne podobné písmo, aké používa stanica HBO. Takisto ako v anglickom origináli názvu je aj v anglickom nápise „The Wall is Coming“ na Trumpovej fotomontáži prečiarknuté tromi čiarami písmeno O.

V novembri na Trumpov tweet reagovala aj stanica HBO. Naznačila, že sa prezident dopustil „zneužitia obchodnej značky“. Na aktuálny príspevok na Instagrame zatiaľ nereagovala.

Trump fotomontáž na Instagrame zverejnil krátko po tlačovej konferencii v Bielom dome, na ktorej znovu obhajoval svoj projekt výstavby múru na mexicko-americkej hranici, o ktorého financovanie sa teraz sporí s demokratmi.

Múr hrá veľkú úlohu aj v seriáli Hra o tróny, kde chráni obyvateľov Siedmich kráľovstiev pred nájazdmi Divokých. Posledný vývoj deja seriálu však ukázal, že účinnosť ľadovej bariéry je dosť sporná, pripomenula agentúra AFP .
6 debata chyba