Do Pekingu smeruje vlak z KĽDR, na palube má byť aj Kim Čong-un

Juhokórejské médiá priniesli informáciu, že severokórejský vodca Kim Čong-un pravdepodobne vycestoval do Pekingu na svoj štvrtý summit s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

07.01.2019 22:24
Kim Čong-un Foto: ,
Kim Čong-un
debata (18)

Predstavitelia Číny ani Soulu sa k špekuláciám o návšteve Kima zatiaľ nevyjadrili. Agentúra AP pripomína, že Severná Kórea len sporadicky informuje v predstihu o jeho návštevách.

Dohady o Kimovej ceste do čínskej metropoly sa objavili po tom, ako pri prechode cez čínske pohraničné mesto Tan-tung bol spozorovaný vlak, pripomínajúci ten, ktorý často využíva práve severokórejský vod­ca.

Kým podľa juhokórejskej agentúry Jonhap sa vo vlaku mohol nachádzať vysokopostavený severokórejský činiteľ, denník Hankjore odvolávajúc na svoje nemenované zdroje zasa informoval, že do Číny dorazil z dôvodu summitu samotný Kim.

V správe Jonhapu sa uvádza, že vlak by mal do Pekingu doraziť v utorok ráno približne o 10.00 h miestneho času (03.00 h SEČ).

Narodeninová cesta

Kim vlani počas návštev Číny používal opancierovaný vlak vytvorený špeciálne pre neho.

Správy o ďalšej ceste severokórejského vodcu do Číny prichádzajú po tom, ako sa predstavitelia USA a Severnej Kórey mali údajne stretnúť vo Vietname, aby prediskutovali miesto druhého summitu Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

V utorok zároveň Kim Čong-un oslavuje narodeniny.

Kim sa s čínskym prezidentom začal na rokovaniach stretávať minulý rok. Čína je dlhodobo najdôležitejším spojencom a diplomatickým ochrancom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Ak sa Kim plánuje opäť stretnúť so Si Ťin-pchingom, zrejme sa pred ďalším stretnutím s Trumpom snaží zosúladiť svoje postoje s Čínou, dodáva AP.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #Kim Čong-un