Zimné počasie si v Európe vyžiadalo už dvanásť obetí

Už dvanásť obetí si za posledný týždeň vyžiadalo na európskom kontinente neobvykle chladné počasie sprevádzané mohutnými snehovými prehánkami a búrkami. Niekoľko stoviek ľudí je takmer odrezaných od sveta vo viacerých alpských lyžiarskych strediskách vo viacerých krajinách, pričom stále existuje riziko ďalších smrtiacich lavín.

08.01.2019 15:09 , aktualizované: 19:03
Rakúsko, Salzburg, sneh Foto: ,
V Hornom a Dolnom Rakúsku je 2 000 domácností bez elektriny. Na niektorých miestach pomáha armáda. Na snímke tabuľa v rakúskom meste Knoppen.
debata (3)

Štyria lyžiari, 29-ročná Švédka a traja Nóri vo veku 29, 32 a 36 rokov, zahynuli už koncom minulého týždňa po páde lavíny neďaleko nórskeho mesta Tromso, ďalší ľudia zahynuli v lavínach vo Švajčiarsku, Rakúsku aj v Nemecku.

V Budapešti uzatvorili vzletovú dráhu

Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Franza Liszta uzatvorili v utorok popoludní vzletovú dráhu číslo 2. Podľa maďarského spravodajského servera Index.hu bolo príčinou tohto opatrenia silné sneženie. Z dráhy číslo 1 priebežne odstraňujú sneh a niektoré lietadlá pripravujúce sa na pristátie musia krúžiť vo vzduchu.

Znížená viditeľnosť spôsobená snežením komplikuje dopravu v celom Maďarsku, vlaky ale zatiaľ premávajú podľa cestovného poriadku.

Menšie obmedzenia zaznamenali v premávke spojov budapeštianskeho dopravného podniku BKK, píše internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság, podľa ktorého pre silné sneženie nejazdia autobusy liniek 65 a 65A.

Sneženie komplikuje situáciu aj v Rakúsku a Nemecku

V Rakúsku platí aj v utorok varovanie pred hustým snežením, v dôsledku ktorého hrozia v horských oblastiach lavíny. Informovala o tom agentúra AP s tým, že v mnohých častiach Rakúska sneh skomplikoval prejazdnosť ciest a ľudia tak uviazli vo svojich domoch.

Meteorológovia varujú, že do štvrtka môže na severnej strane Álp napadnúť ďalší meter snehu a aj v nižších polohách sa počíta s 30 až 80 centimetrami. Vo väčšine rakúskych vysokohorských oblastí stále platí štvrtý, resp. tretí stupeň lavínového nebezpečenstva.

Zhruba stovka ciest v Rakúsku je uzavretá, informovala dnes agentúra DPA. Ľudia sú naďalej odrezaní od sveta v štajerských obciach Pölstal a Hohentauern, kde bol v pondelok vyhlásený mimoriadny stav. V alpskom pohorí Vysoké Taury je podľa DPA snehom uväznených 550 ľudí. Problémy spôsobujú tiež vyvrátené stromy. V Hornom a Dolnom Rakúsku je 2 000 domácností bez elektriny. Na niektorých miestach pomáha armáda.

So snehom podľa agentúry DPA zápasia i v južnom a východnom Nemecku. Časti nemeckého pobrežia Severného mora a Hamburg dnes popoludní majú podľa meteorológov počítať s prílivovými vlnami spôsobenými tlakovou nížou Benjamin.

Muži zhadzujú sneh zo strechy hotela v rakúskej... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Rakúsko, sneh, zhadzovanie snehu, strecha Muži zhadzujú sneh zo strechy hotela v rakúskej obci Filzmoos.

Ľuďom na juhu Bavorska a v Rakúsku v utorok zima po jednom na sneh najvýdatnejších víkendov posledných rokov podľa agentúry DPA dopraje pauzu. Zato napríklad Sasko dnes (8.1.) očakáva silné sneženie. Počas 48 hodín by mohlo vo vyšších polohách napadnúť 40 až 60 centimetrov snehu, od dnešného popoludnia má snežiť aj v nížine.

Najneskôr v noci na stredu však má sneženie na juhu Bavorska opäť zosilnieť. Na mnohých miestach regiónu majú školáci celý týždeň voľno. S ďalšou snehovou nádielkou musí v najbližších dňoch počítať v Nemecku okrem Krušných hôr tiež pohorie Čierny les na juhozápade krajiny alebo Bavorský les a Šumava.

V Aténach zatvorili školy

Varovanie pred meškaním a zrušením letov pre husté sneženie už vydalo taktiež amsterdamské letisko Schiphol. Letecká spoločnosť KLM rušila doposiaľ 159 letov z a do cieľových destinácií v Európe. Mohutná víchrica sprevádzaná snežením by mala najviac zasiahnuť severozápadné pobrežné oblasti Holandska.

Sneh spôsobuje problémy aj v krajinách, ktoré naň nie sú až tak zvyknuté. V Grécku z dôvodu na miestne pomery pomerne mohutnej snehovej nádielky zatvorili školy v Aténach a v ich okolí. Bolo tiež nutné uzavrieť niekoľko ciest vrátane diaľnice medzi Aténami a Solúnom. Aj na aténskej Akropole bola dnes ráno tenká vrstva snehu, ktorý sa však čoskoro roztopil. Snežilo dokonca aj na mnohých gréckych ostrovoch. Krutým podmienkam sú vystavení aj utečenci žijúci v táboroch na gréckych ostrovoch, z ktorých mnohí bývajú v nevyhovujúcich podmienkach, napríklad v stanoch.

Na niektorých cestách sa dnes miestami tvorila poľadovica aj v susednom Česku, tiež snehové jazyky a záveje. Kvôli nehodám sa tvorili kolóny na diaľnici D1. Problémy mali po silnom snežení tiež vlaky. Meteorológovia predpovedajú ďalší sneh.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Česko #Nemecko #Rakúsko #zima #sneženie