Americkí demokrati žiadajú vysvetlenie zrušenia sankcií na niektoré ruské firmy

Predsedovia siedmich výborov Snemovne reprezentantov amerického Kongresu zaslali v utorok ministrovi financií Stevenovi Mnuchinovi žiadosť o vysvetlenie, prečo chcú Spojené štáty zrušiť sankcie uvalené na firmy spájané s ruským oligarchom Olegom Deripaskom.

09.01.2019 06:51
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (8)

Podľa agentúry AP ide o jeden z prvých krokov demokratov, ktorí po novembrových kongresových voľbách ovládajú od januára Snemovňu reprezentantov, preskúmať vzťahy prezidenta Donalda Trumpa s ruskými predstaviteľmi.

V liste adresovanom Mnuchinovi žiadajú demokrati o vysvetlenie decembrového vyhlásenia ministerstva financií, podľa ktorého Spojené štáty zrušia sankcie uvalené na spoločnosť RusAl a ďalšie dve firmy spájané s Deripaskom. RusAl je druhým najväčším výrobcom hliníka na svete. Mnuchin vtedy vyhlásil, že Deripaskovo meno na sankčnom zozname veľkopodnikateľov, ktorí majú blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, zostane, avšak sankcionované spoločnosti sa zaviazali, že „výrazne obmedzia jeho majetkový podiel a zbavia ho vedenia“, čo sa podľa demokratických členov Snemovne reprezentantov nestalo. Okrem RusAlu by sa zrušenie amerických sankcií malo týkať aj skupiny En+ a JSC EuroSibEnergo.

Kongresmani Mnuchina v liste žiadajú, aby USA zrušenie sankcií odložili, kým Snemovňu reprezentantov neoboznámi so všetkými aspektmi dohody s Deripaskom, ako aj s dôsledkami, ktoré rozhodnutie zrušiť sankcie, bude mať na úsilie ukončiť „zhubné aktivity Ruska namierené proti našej krajine“. Mnuchin by mal na list odpovedať do piatka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #demokrati #Snemovňa reprezentantov