Prezidentské voľby v Konžskej demokratickej republike vyhral Félix Tshisekedi

Opozičný kandidát Félix Tshisekedi zvíťazil v dlhoočakávaných prezidentských voľbách v Konžskej demokratickej republike (KDR). Informovala o tom vo štvrtok volebná komisia, čím umožnila prvé odovzdanie moci v krajine po 18 rokoch. Súčasný prezident Joseph Kabila minulý rok oznámil, že po takmer dvoch desaťročiach pri moci odstúpi, pripomína agentúra AFP.

10.01.2019 07:12 , aktualizované: 10:26
konžská demokratická republika, Félix Tshisekedi Foto:
Novozvolený prezident KDR Félix Tshisekedi.
debata (4)

Po oznámení výsledkov volieb, v ktorých Tshisekedi získal 38 percent hlasov, začali davy ľudí v Kinshase tancovať od radosti. Nebol pritom favoritom. Ako druhý skončil ďalší opozičný kandidát Martin Fayulu s 34 percentami hlasov a až ako tretí s 23 percentami sa umiestnil kandidát vládnej strany Emmanuel Ramazani Shadary, ktorého ako svojho nástupcu podporil Kabila.

Päťdesiatšesťročný Tshisekedi nie je verejnosti veľmi známy. Roky žil v Belgicku a do čela opozičného Zväzu pre demokraciu a sociálny pokrok (UPDS) sa postavil začiatkom minulého roka – rok po úmrtí svojho otca, známeho opozičného lídra Étienna Tshisekediho.

Voľby sa konali 30. decembra a výsledky mali zverejniť už 6. januára, ale ich oznámenie odložili. Volebná komisia pripísala pomalé sčítanie rozsiahlym logistickým problémom v krajine, ktorá má rozlohu západnej Európy, avšak slabú infraštruktúru.

V KDR, bývalom Zaire, od získania nezávislosti od Belgicka v roku 1960 ešte nedošlo k pokojnému odovzdaniu moci. Krajina bola odvtedy dejiskom viacerých veľkých i menších ozbrojených konfliktov.

Joseph Kabila je prezidentom od roku 2001, pričom čelí obvineniam z korupcie a porušovania ľudských a občianskych práv.

Neúspešný kandidát Martin Fayulu ich označil za zmanipulované

Neúspešný opozičný kandidát Martin Fayulu odmietol výsledky prezidentských volieb, pričom ich nazval „volebnou lúpežou“. Podľa neho sú dané výsledky, podľa ktorých skončil na druhom mieste, „zmanipulované a vymyslené“ a „neodrážajú skutočné hlasovanie“. Fayulu zároveň vyzval Konžanov, aby „povstali ako jeden muž, aby obránili víťazstvo“.

Fayulu okrem iného vyzval katolícku cirkev v KDR, ktorá na voľby vyslala tím 40-tisíc pozorovateľov, aby zverejnila výsledky ich záznamov. Minulý týždeň cirkev uviedla, že podľa jej pozorovateľov mali voľby jasného víťaza. Niekoľko diplomatov oboznámených so situáciou sa pre agentúru The Associated Press vyjadrilo, že čísla z cirkevných pozorovaní naznačujú víťazstvo Fayuluho absolútnou väčšinou hlasov. Podľa dvoch diplomatov podobné výsledky naznačujú aj všetky veľké pozorovateľské misie vrátane tých z Africkej únie či Juhoafrického rozvojového spoločenstva.

Spomínaný Shadary prostredníctvom hovorcu Tshisekedimu zagratuloval k úspechu. Ako uviedol, jeho víťazstvo je „vôľou ľudu“. V súvislosti s výsledkami volieb plánuje o niekoľko hodín zverejniť vyhlásenie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Konžská demokratická republika