Orbána nadchla os Rím - Varšava. Európu delí na dve časti

Cieľom Maďarska je, aby po májových voľbách do Európskeho parlamentu vo všetkých európskych inštitúciách prevážili sily odmietajúce prisťahovalectvo. Vyhlásil to premiér Viktor Orbán na dvojhodinovej medzinárodnej tlačovej konferencii v Budapešti, na ktorej kritizoval Berlín a Paríž za podporu imigrácie a, naopak, chválil Rím a Varšavu za snahu vzdorovať jej.

10.01.2019 13:37 , aktualizované: 18:25
viktor orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (75)

Talianskeho krajne pravicového ministra vnútra Mattea Salviniho Orbán označil za svojho hrdinu, lebo podľa jeho slov po Maďaroch, ktorí zastavili migračnú vlnu na pevnine, on dokázal spraviť to isté na mori. Salvini v stredu vo Varšave navrhol vytvorenie protiimigračnej aliancie pred eurovoľbami.

„Os Poľsko-Taliansko či Varšava-Rím je jedna z najúžasnejších vecí, s akou sa tento rok mohol začať,“ vyhlásil Orbán. „Spájam s ňou veľké nádeje,“ dodal.

Hoci Orbánov Fidesz, ktorý je členom stredopravicovej Európskej ľudovej strany (EPP), sa predbežne nechystá vstúpiť do Salviniho pripravovaného nového bloku euroskeptikov a odporcov imigrácie, vidí v ňom nádejného spojenca. „Už mám dosť toho, že kedykoľvek EPP hľadá spojenca, pozerá sa len doľava,“ kritizoval maďarský premiér doterajšiu koaličnú spoluprácu ľudovcov v európskych inštitúciách so socialistami, ktorých obviňuje z podpory imigrácie. „Mala by existovať os Rím – Varšava, ktorá bude schopná vládnuť, bude zodpovedná, bude proti prisťahovalectvu a bude ochotná spolupracovať s antiimigračnými silami v EPP,“ dodal Orbán.

Orbán zopakoval svoju víziu, že éra, v ktorej Európe dominoval liberalizmus, sa definitívne končí. Po získaní protiimigrantskej väčšiny v Európskom parlamente podľa neho tieto sily budú mať prevahu aj v Európskej komisii a neskôr, keď parlamentné voľby v jednotlivých členských krajinách zmenia politickú mapu kontinentu, ovládnu aj Európsku radu, kde sa rodia najdôležitejšie rozhodnutia, prízvukoval maďarský premiér. „Dospeli sme do bodu, že liberáli sú najväčšími nepriateľmi slobody,“ vyhlásil. Za hlavného vodcu liberálnych proimigračných síl pritom označil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. „Nie je to nič osobné, ale ide o budúcnosť našich krajín. Pre Maďarsko by bolo zlé, keby sa v Európe uskutočnilo to, čo chce v otázke migrácie, preto proti nemu musím bojovať,“ dodal.

Žiadny kompromis v otázke migrácie Orbán nepripustil ani s Nemeckom. „Neustále na nás hrubým spôsobom vyvíjajú tlak, aby sme ich nasledovali na ich ceste (prijímania utečencov), čo my nechceme. Nemecká politika nerešpektuje rozhodnutie Maďarov, že sa nestaneme prisťahovaleckou krajinou,“ zdôraznil.

V kontraste s napätím vo vzťahoch so západoeurópskymi krajinami Orbán vyzdvihol susedné krajiny, ktoré podľa neho zistili, že spolupracovať s Maďarskom sa im oplatí. „Azda nie sme ďaleko od toho, že aj s Rumunmi budeme v EÚ postupovať spoločne, čo už so Slovákmi robíme,“ povedal.

Strednej Európe sa podľa Orbána vzdorovaním prisťahovalectvu podarí zachovať si svoju kultúru a identitu. „V Európskej únii budú dve civilizácie. Jedna zmiešaná moslimsko-kresťanská na západe a jedna tradične európska kresťanská v strednej Európe,“ predpovedal a dodal: „Tam, kde je pomer prisťahovalcov nad desať percent, je migrácia otázkou spolužitia. Vo východnej Európe je však ešte priestor na obranu. Akoby sme žili na dvoch rozličných planétach.“

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz #Európsky parlament #migranti