Švédsky premiér Löfven má podľa tlače šancu získať ďalší mandát

Šéf švédskych sociálnych demokratov Stefan Löfven by mohol získať ďalší mandát ministerského predsedu. Opozičná Strana stredu a Liberáli sa údajne dohodli so Švédskou sociálnodemokratickou robotnícku stranou, že umožní Löfvenovi pokračovať v premiérskej funkcii druhé volebné obdobie. Informoval o tom dnes švédsky denník Aftonbladet s odvolaním sa na nemenované zdroje. Takáto dohoda by ukončila patovú situáciu, v ktorej sa Švédsko ocitlo po septembrových parlamentných voľbách, ktoré skončili vyrovnaným výsledkom.

11.01.2019 11:59
debata (2)

Spomínanú dohodu musia ešte oficiálne schváliť vedenie strán. Budú o tom rozhodovať počas dneška a nadchádzajúceho víkendu, napísal denník Aftonbladet. Okrem Strany stredu a Liberálov dohodu predbežne odsúhlasil aj koaličný partner sociálnych demokratov Zelení.

V parlamentných voľbách 9. septembra zvíťazil s rozdielom jediného mandátu stredoľavý blok na čele so sociálnymi demokratmi, ktorí spolupracujú s ľavicovou stranou a Zelenými, nad stredopravou alianciou vedenou Umiernenou koaličnou stranou. Okrem Umiernenej koaličnej strany zahŕňala stredopravá aliancia ešte Stranu stredu, liberálov a Kresťanskodemo­kratickú stranu.

Stredoľavý blok a stredopravá aliancia sa od septembrového hlasovania snažili hľadať spôsoby, ako vytvoriť vládu bez protiimigračnej strany Švédski demokrati, ktorá si od minulých volieb výrazne polepšila a v 349-člennom parlamente získala 62 kresiel. Všetky hlavné politické strany pred voľbami jasne povedali, že so švédskymi demokratmi spolupracovať nebudú.

V polovici decembra švédsky parlament zamietol návrh, aby doterajší sociálnodemokra­tický predseda vlády Löfven získal ďalší premiérsky mandát, keď proti nemu hlasovalo 200 poslancov a pre bolo 116.

Už v polovici novembra švédski zákonodarcovia odmietli návrh, aby sa premiérom stal šéf stredopravej Umiernenej koaličnej strany Ulf Kristersson. Predseda parlamentu Andreas Norlén môže predložiť poslancom na hlasovanie kandidáta na premiéra celkom štyrikrát. Ak ani jeden z kandidátov nedostane podporu, musia sa do troch mesiacov uskutočniť nové voľby.

Podľa serveru Bloomberg Norlén stanovil, že ďalšie hlasovanie o možnom premiérovi sa uskutoční 16. januára. Pokiaľ ani to nebude úspešné, bude mať parlament posledná možnosť vybrať premiéra 23. januára.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #Stefan Löfven