Pod lavínou zahynuli v Alpách traja lyžiari, štvrtý je nezvestný

Traja nemeckí lyžiari zahynuli v rakúskych Alpách pod lavínou a štvrtý je nezvestný, píše agentúra AP s odvolaním sa na aktuálne oznámenie miestnej polície.

13.01.2019 11:10
Rakúsko, sneh, lavíny Foto: ,
Tabuľa informujúca o hrozbe lavín na uzavretej ceste v meste Obertauern, Rakúsko.
debata (2)

Telá mužov vo veku 57, 36 a 32 rokov sa našli v sobotu večer neďaleko horskej dediny Lech am Arlberg, niekoľko hodín po tom, ako zmiznutie lyžiarov nahlásila manželka jedného nich. Polícia v najzápadnejšej rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko v nedeľu informovala, že pátranie po štvrtom – 28-ročnom – Nemcovi kvôli hustému sneženiu a riziku lavín odvolali.

Počet ľudí, ktorí tento mesiac zahynuli v rôznych častiach Európy v dôsledku nepriaznivého počasia, sa týmito najnovšími obeťami lavín zvýšil na najmenej 24, sumarizuje AP.

V Rakúsku a Bavorsku husto sneží už viac ako týždeň, za 12 dní napadli tri metre nového snehu. Lavínu by podľa varovaní dolnorakúskych úradov mohol spustiť aj jediný návštevník hôr. V sobotu využili príslušné úrady v južnom Nemecku a Rakúsku dočasne priaznivejšie poveternostné podmienky na odpratanie záľahy snehu zo striech a cestných komunikácií. Pomáha veľká väčšina z 5 000 ľudí, ktorí sa v rámci záchranného systému na juhu Nemecka kalamitnou situáciou zaoberajú.

Veľké množstvo snehu na severnej strane Álp v Rakúsku robí starosti vlastníkom lesov. Presnejšie údaje o škodách sa budú dať zistiť až v marci alebo v apríli po roztopení snehu, uviedol generálny tajomník odvetvového združenia Land&Forst Betriebe Österreich Bernhard Budil. Podľa neho suchý sneh môžu stromy dobre zvládnuť. K problémom dochádza obyčajne vtedy, keď sa dostáva na stromy vlhký sneh. Ten môže tak zaťažiť konáre, že sa poodlamujú, prípadne spôsobí aj pád stromov. Lavíny môžu poničiť aj mladé stromy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alpy #sneh #tragická smrť #Lavíny