V Nemecku zadržali zamestnanca armády pre špionáž pre Irán

V Nemecku dnes zadržali zamestnanca armády podozrivého zo špionáže pre iránsku tajnú službu. S odvolaním sa na štátne zastupiteľstvo o tom informovala agentúra DPA. Muž má okrem nemeckého tiež afganské občianstvo. V bundeswehr pôsobil ako poradca a podľa nemeckých médií mal prístup k citlivým informáciám, okrem iného o nasadení nemeckých vojakov v Afganistane.

15.01.2019 13:14
debata (2)

„Abdul Hamid S. čelí silnému podozreniu, že pracoval pre zahraničnú tajnú službu. Podozrivý bol jazykovým odborníkom a kultúrnym poradcom bundeswehru,“ uviedla generálna prokuratúra v Karlsruhe. Muž bol zadržaný v Porýní na západe Nemecka.

Citlivé informácie, ku ktorým mal muž s dvojitým občianstvom prístup, podľa prokuratúry odovzdával „iránskej tajnej službe“. O ktorú službu presne ide, štátne zastupiteľstvo neuviedlo. Spravodajský server Spiegel Online napísal, že zhruba 50-ročný muž mal prístup „k citlivým informáciám, napríklad o nasadení vojakov v Afganistane“. Prísne tajné informácie podľa servera vynášal niekoľko rokov.

Nemecké ministerstvo obrany potvrdilo, že jeden z členov bundeswehru je podozrivý zo špionáže v súvislosti s Iránom. Ďalšie podrobnosti ale oznámiť odmietlo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #špionáž #Irán #Bundeswehr