Bývalý Macronov poradca je pre kauzu diplomatických pasov vo väzbe

Bývalý bezpečnostný poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Alexandre Benalla je pre podozrenie zo zneužitia diplomatických pasov vo väzbe. Oznámil to dnes parížsky prokurátor. Kauza okolo Benallových cestovných dokumentov od konca minulého roka opäť otriasa pozíciou francúzskeho prezidenta, už tak oslabenou protestmi sociálneho hnutia takzvaných žltých viest.

17.01.2019 16:11
debata (2)

Polícia sa začala podozrením zo zneužitia dôvery a z neoprávneného použitia úradného dokumentu zaoberať na konci decembra, keď investigatívny server Mediapart uviedol, že Benalla v uplynulých mesiacoch vycestoval s diplomatickým dokumentom do niekoľkých afrických krajín. Od leta pritom po odchode zo služieb v Elyzejskom paláci na jeho držanie už nemal právo.

Zo služieb prezidenta Macrona musel Benalla odísť vlani v lete, keď boli zverejnené zábery z prvomájovej demonštrácie. Na tú polícia pozvala vtedajšieho bezpečnostného poradcu prezidenta ako pozorovateľa, avšak podľa kamerových záberov sa aktívne zapojil do policajného zásahu. Kamera ho zachytila, ako v civilnom oblečení, ale s policajnou helmou na hlave, účastníkov demonštrácie bije. Vyšetrovaniu čelí Benalla práve pre tento incident.

V septembri Benalla v Senáte vypovedal, že pri odchode z Elyzejského paláca nechal pasy vo svojej kancelárii. Neskôr uviedol, že mu ich v októbri zamestnanec prezidentského paláca vrátil spolu s ďalšími osobnými vecami. Minulý týždeň cestovné dokumenty vydal polícii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #diplomatický pas #Alexandre Benalla