Maas vyzval Rusko na záchranu INF, ponúkol vyslanie pozorovateľov

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval v piatok Rusko na zachovanie vyše 30 rokov existujúcej zmluvy so Spojenými štátmi, ktorá obmedzuje počet rakiet schopných niesť jadrové hlavice. Zároveň prišiel s novým návrhom na urovnanie najnovšej roztržky medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá sa týka prístupu lodí do Azovského mora, informovala agentúra DPA.

18.01.2019 15:52
heiko maas, sergej lavrov Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (vľavo) s ruským kolegom Sergejom Lavrovom.
debata (55)

Maas sa k uvedeným témam vyjadril po rokovaní s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom v Moskve.

„Zastávame názor, že Rusko môže zachrániť túto dohodu,“ povedal na margo Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), podpísanej v roku 1987 najvyššími predstaviteľmi vtedajšieho Sovietskeho zväzu a Spojených štátov. Washington vlani obvinil Rusko z porušovania tejto zmluvy a pohrozil, že od nej odstúpi, ak Moskva nepodnikne do začiatku februára nápravu. Rusko zase pohrozilo, že na kroky Spojených štátov v oblasti zbrojenia bude odpovedať recipročne.

Lavrov označil obvinenie zo strany Spojených štátov ako zámienku na to, aby mohli od INF odstúpiť. Rusko porušovanie tejto zmluvy popiera.

V súvislosti s vyostrením konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom po novembrovom incidente v Kerčskom prielive, kde ruská pobrežná stráž zajala tri lode ukrajinských námorných síl a ich posádky, Maas vyhlásil, že Nemecko a Francúzsko sú pripravené vyslať do tejto úžiny medzi ruskou pevninou a anektovaným polostrovom Krym svojich pozorovateľov. Tí by mohli „dokumentovať“ situáciu, pokiaľ ide o zaručenie voľnej plavby po tejto námornej trase.

„Domnievam sa, že to môže byť celkom dobrou témou na nadchádzajúce týždne,“ povedal Maas, ktorý sa na stretnutí s Lavrovom venoval aj nemecko-francúzskej iniciatíve na rozšírenie pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Donbase. Podľa nemeckého ministra, ktorý popoludní odcestuje do Kyjeva, však zatiaľ nedošlo k žiadnej dohode.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Heiko Maas #vojna na Ukrajine