Trump bojuje ako King Kong s Godzillou

Konflikt amerického prezidenta Donalda Trumpa s demokratmi okolo čiastočného zastavenia financovania amerických federálnych inštitúcií dnes vstupuje do piateho týždňa a ďalej eskaluje. Len deň po tom, čo predsedníčka dolnej komory amerického Kongresu Nancy Pelosiová vyzvala šéfa Bieleho domu, aby do skončenia shutdownu odložil prednesenie výročnej správy o stave únie, Trump svojej hlavnej demokratickej rivalke prekazil cestu do Afganistanu.

19.01.2019 11:00
kongres, donald trump, snemovňa reprezentantov Foto:
Autobus, ktorý mal spred Kongresu odviezť delegáciu Snemovne reprezentantov na leteckú základňu Andrew, nedošiel.
debata (2)

„Bitka medzi Trumpom a Pelosiovou už pripomína súboj King Konga s Godzillou,“ citovala televízia CNN nemenovaného poradcu Bieleho domu.

Rozhodnutie Trumpa pokorujúco zrušiť zahraničnú cestu kongresovej delegácie a odvolať účasť delegácie USA na ekonomickom fóre v Davose podľa denníka New York Times oddialilo možnosť kompromisu v spore o blokovanie vládnych financií.

Odlet špeciálu, ktorým sa mala kongresová delegácia s bruselským medzipristátím vydať z bezpečnostných dôvodov na utajovanú cestu za americkými vojakmi v Afganistane, zablokoval Trump v poslednej chvíli, iba hodinu pred plánovaným odletom. Poslanci už sedeli v autobuse, ktorý ich mal odviezť na leteckú základňu Andrews, keď sa dozvedeli, že prezident cestu zrušil. „Túto sedemdňovú exkurziu preložíme na obdobie po skončení shutdownu,“ napísal Pelosiovej. „Vzhľadom na to, že 800-tisíc skvelých amerických zamestnancov nedostáva plat, iste budete súhlasiť, že je vyslovene vhodné túto PR akciu odložiť,“ dodal prezident s tým, že nebude mať námietky, ak sa Pelosiová rozhodne absolvovať cestu komerčnou linkou. Do vojnových oblastí, ako je Afganistan, americkí predstavitelia lietajú výhradne vládnym lietadlom ministerstva obrany. O jeho využívaní však rozhoduje Biely dom.

Trump krátko predtým zrušil aj cestu americkej vládnej delegácie na Svetové ekonomické fórum vo švajčiarskom Davose, ktorú mali viesť ministri financií a zahraničných vecí. Do Švajčiarska sa pôvodne chystal odletieť aj sám Trump, účasť však pre rozpočtovú krízu už minulý týždeň odvolal.

„Prezident, ako v posledných dvoch rokoch často, znova konal ako piatačik,“ kritizoval „detinské“ rozhodnutie Trumpa šéf výboru Snemovne reprezentantov pre tajné služby Adam Schiff, ktorý mal byť členom Pelosiovej delegácie. Podľa neho Kongres nedovolí prezidentovi, aby zasahoval do jeho cestovných plánov. „Sme rovnocennou súčasťou riadenia štátu,“ citoval ho denník New York Times. Kalifornský poslanec ešte dodal, že šéf Bieleho domu si zrejme neuvedomuje novú situáciu, keď demokrati po novembrových voľbách ovládajú Snemovňu reprezentantov.

Pre prvú dámu USA však shutdown neplatí, poznamenal sarkasticky portál Politico, podľa ktorého krátko po tom, čo prezident zrušil Pelosiovej cestu, zo základne Andrews vzlietlo lietadlo na palube s Melaniou Trumpovou a spolu so synom Barronom ju dopravilo na Floridu, kde strávia víkend v prezidentovom súkromnom rezorte Mar-A-Lago.

Podľa amerických médií Trump sa pomstil Pelosiovej za jej stredajšiu výzvu, aby prezident odložil svoju správu o stave únie, ktorú plánoval predniesť v Kongrese 29. januára, až na obdobie po vyriešení shutdownu. Šéf Bieleho domu do Kongresu môže prísť iba na pozvanie oboch komôr, pričom tej dolnej šéfuje práve Pelosiová.

„Politická prestrelka medzi Trumpom a Pelosiovou ukazuje, ako sa vládna rozpočtová kríze zmenila na vyhrotený súboj dvoch politikov odhodlaných zvíťaziť,“ komentovala agentúra AP vývoj okolo shutdownu, ktorému predchádzalo odmietnutie Snemovne reprezentantov schváliť financovanie Trumpom požadovaného múru na mexických hraniciach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #Donald Trump #shutdown