Desaťtisíce ľudí si v smútočnom sprievode uctili zavraždeného starostu

Desaťtisíce ľudí vyprevádzali v piatok za zvuku zvonov rakvu s telom zavraždeného starostu mesta Gdansk Pawla Adamowicza. Procesia smerovala z gdanského múzea Solidarity do miestnej Baziliky Najsvätejšej Panny Márie, kde majú Adamowicza pochovať po sobotňajšej pohrebnej omši, informovala agentúra AP.

18.01.2019 20:14
pawel adamowicz, pohreb, útok Foto:
Ľudia sa zhromaždili okolo zapálených sviečok v tvare srdca, ktoré slúžia ako pocta zavraždenému starostovi Pawlovi Adamowiczovi.
debata (5)

Pohrebné auto prevážajúce rakvu vyprevádzali uniformovaní dôstojníci poľského námorníctva. Rakva so starostom bola predtým 24 hodín vystavená v Európskom centre Solidarity, múzeu venovanom tomuto odborovému hnutiu, kde sa so zosnulým starostom mohla rozlúčiť verejnosť.

Smútočnú procesiu smerujúcu do Baziliky Najsvätejšej Panny Márie viedol gdanský arcibiskup Slawoj Leszek Glódž a ďalší predstavitelia. Sprievod prešiel ulicami, po ktorých Adamowicz chodieval, okolo domu, v ktorom vyrastal a kde dodnes žijú jeho rodičia, i okolo škôl, ktoré v minulosti navštevoval.

Ešte pred procesiou sa na počesť zosnulého Adamowicza zišlo v piatok zhruba 300 starostov a členov mestských rád z celého Poľska na mimoriadnom stretnutí v gdanských lodeniciach, kde v roku 1980 vzniklo hnutie Solidarita.

Adamowicz (53) podľahol v pondelok vážnym zraneniam srdca a brušnej dutiny, ktoré utŕžil predchádzajúci večer na charitatívnej akcii, kde ho nožom trikrát bodol 27-ročný muž. Páchateľ si v minulosti odsedel viac ako päť rokov za bankové lúpeže v Gdansku, pričom z väzenia ho prepustili len vlani v decembri. Prokuratúra prípad vyšetruje ako vraždu a domnieva sa, že motívom útočníkovho činu bola práve pomsta za predošlý väzenský trest. Samotný útočník tvrdí, že bol nespravodlivo odsúdený.

Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998, pričom vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám.

Na jeho sobotňajšom pohrebe sa očakáva účasť predsedu Európskej rady Donalda Tuska, niekdajšieho poľského premiéra, ktorý bol Adamowiczým priateľom, ako aj ďalších predstaviteľov. O 12.00 h SEČ sa v Bazilike Najsvätejšej Panny Márie – jednom z najväčších tehlových kostolov v Európe -, kde odpočívajú poprední gdanskí činitelia, začne pohrebná omša, pričom obyvatelia Gdanska ju budú môcť sledovať aj na viacerých veľkoplošných obrazovkách.

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil na sobotu deň štátneho smútku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #pohreb #Pawel Adamowicz