Pri Murmansku havaroval ruský bombardér, zahynuli traja letci

Ruský nadzvukový strategický bombardér Tu-22M3 havaroval v utorok pri pristávaní na severozápade krajiny. Informovala o tom agentúra TASS.

22.01.2019 13:59 , aktualizované: 15:33
debata (31)

K nehode došlo na vojenskom letisku v Murmanskej oblasti. Pri nešťastí zahynuli podľa novej bilancie traja letci a jeden utrpel zranenia.

„Bombardér Tupolev 22M3 havaroval v utorok počas pokusu o pristátie na vojenskom letisku v Olenegorsku v Murmanskej oblasti,“ povedal agentúre TASS nemenovaný zdroj z ruských bezpečnostných orgánov. K nehode došlo približne o 13.40 h moskovského času (11.40 h SEČ).

Príčinou nehody mohla byť chyba pilota v zhoršených poveternostných podmienkach. „Bolo zhoršené počasie a lietadlo sa dostalo do snehovej búrky. V týchto podmienkach podľa všetkého nastala chyba techniky pilotáže, ktorá viedla k tvrdému pristátiu. V jeho dôsledku sa rozlomil trup lietadla a vypukol požiar,“ dodal zdroj TASS. Hasiči naďalej bojujú s horiacim palivom.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že „na základe informácií z miesta (havárie) boli dvaja piloti prevezení do nemocnice, kde im bola poskytnutá potrebná starostlivosť“. Jeden z hospitalizovaných však neskôr na následky zranení zomrel.

Strategický nadzvukový bombardér Tu-22M3 vybavený raketami je určený na likvidáciu pozemných a námorných cieľov. Prvý stroj tohto typu vzlietol v roku 1977. Posádku tvoria štyria letci. Ruské letectvo má vo výzbroji viac ako 100 týchto lietadiel a časť z nich sa podieľa na vzdušných úderoch v Sýrii.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bombardér #havária lietadla