Po výbuchu v bani na zlato zomrelo v Ghane 16 baníkov

Najmenej 16 ľudí zahynulo pri výbuchu, ku ktorému došlo v stredu v bani na ťažbu zlata v meste Gbani na severe Ghany. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

24.01.2019 15:04
debata (1)

Trinásti zomreli v stredu a úmrtia zvyšných troch pre agentúru AP vo štvrtok potvrdil Patrick Atobrah z nemocnice v meste Bolgatanga. „Stále pokračuje pátranie po ďalších telách… Modlíme sa, aby boli niektorí z baníkov ešte na žive,“ uviedol pre DPA vodca miestnej komunity Ibrahim Seidu. Dodal, že niektorí baníci pracujúci v prevádzke patriacej čínskej spoločnosti Ša-an-si nemali pracovné povolenia.

Riaditeľ oblastnej nemocnice v meste Bolgatanga uviedol, že baníci sa zadusili dymom, ktorý v bani vznikol po odpálení priemyselnej trhaviny. Na základe nariadenia ghanských úradov musí zostať baňa až do skončenia vyšetrovania zatvorená.

Baňa v Ghane sa za posledné roky viackrát potýkala s nehodami. V októbri tam podzemný upratovač zomrel po tom, čo ho zasiahol stroj. Predvlani v apríli tam zase v dôsledku dymu zomrelo sedem nelegálnych baníkov. Ghana patrí k desiatim najväčším producentom zlata na svete.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Ghana #výbuch v bani