USA sťahujú z Venezuely menej dôležitý diplomatický personál

Americké ministerstvo zahraničia sťahuje z Venezuely menej dôležitý diplomatický personál, uzavretie ambasády neplánuje. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Vodca venezuelskej opozície, predseda parlamentu Juan Guaidó, sa v stredu vyhlásil úradujúcou hlavou štátu.

25.01.2019 06:44
VENEZUELA, protest, demonštrácia Foto: ,
Podporovatelia venezuelskej opozície protestujú proti Madurovi.
debata (44)

Doterajší prezident Nicolás Maduro Guaidóv krok označil za pokus o štátny prevrat. Tento postoj zastáva tiež venezuelská armáda. Guaidó dnes uviedol, že zváži amnestiu autoritárskeho prezidenta Madura a jeho spojencov, pokiaľ mu pomôžu vo Venezuele nastoliť demokraciu, napísala agentúra AP.

„Rokujeme tak s ohľadom na bezpečnostnú situáciu vo Venezuele. Zatvorenie ambasády neplánujeme,“ zdôvodnilo odchod časti diplomatického personálu amerického ministerstva zahraničia vo vyhlásení. Americká ambasáda v Caracase vyzvala amerických občanov, aby „vážne zvážili“, či Venezuelu neopustiť, kým sú dostupné komerčné lety.

Potom, čo americký prezident Donald Trump v stredu uznal Guaidóa za hlavu štátu, Maduro prerušil diplomatické styky s USA a zamestnancom ambasády USA dal tri dni na odchod z krajiny.

Naposledy sa na stranu venezuelskej opozície postavilo Nemecko. „Čo sa týka Venezuely, nie sme neutrálne,“ napísal na twitteri nemecký minister zahraničia Heiko Maas. „Podporujeme venezuelský parlament, ktorý zvolil ľud. Madurovi chýba ako prezidentovi demokratická legitimita,“ dodal.

Podobne sa vo štvrtok vyjadril aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Súčasný režim označil za nelegitímny, pretože Maduro nezískal prezidentský úrad v slobodných a čestných voľbách.

Popri USA uznali Guaidóv krok niektoré ďalšie krajiny amerického kontinentu. Predstavitelia viacerých európskych krajín aj zástupcovia Európskej komisie vo štvrtok venezuelskú opozíciu a ňou ovládaný parlament podporili. Vyzvali tiež k novým voľbám vo Venezuele. Výslovne ale šéfa parlamentu Guaidóa úradujúcim prezidentom neuznali.

Turecko, Sýria, Rusko, Čína a Irán uznanie Guaidóa hlavou Venezuely kritizovali a vyjadrili podporu autoritárskemu prezidentovi Madurovi.

Pápež František, ktorý vo štvrtok začal návštevu Panamy, sa nepostavil ani na jednu stranu konfliktu.

Guaidó sa zdržiava na neznámom mieste. Televízii Univision povedal, že ak mu Maduro a jeho spojenci pomôžu s návratom k demokracii, mohol by im udeliť amnestiu.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo vyzval k tomu, aby sa pre situáciu vo Venezuele zišla v sobotu Bezpečnostná rada.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó