Podpaľači v Užhorode mali rozdúchať nenávisť, čelia obvineniu z terorizmu

Nemecký pravicový extrémista si mal najať poľských pravicových extrémistov, aby sa tvárili ako ukrajinskí pravicoví extrémisti a podpálili v Zakarpatsku maďarský kultúrny dom. Znie to trocha zložito? A to ešte treba dodať, že údajný nemecký objednávateľ má úzke väzby na Rusko.

28.01.2019 21:00
debata (43)

Požiar v Užhorode vlani vo februári vážne poškodil kultúrne centrum zakarpatských Maďarov, po čom s novou silou vzbĺkol konflikt medzi Budapešťou a Kyjevom, ktorých vzťahy boli vážne narušené už od prijatia ukrajinského zákona obmedzujúceho vyučovanie v jazykoch menšín. O necelý rok neskôr sa v súdnej sieni v Krakove zločin zo Zakarpatska ukázal vďaka novým detailom v novom svetle.

Poľský krajne pravicový aktivista Michał Prokopowicz sa podľa denníka Guardian minulý týždeň na procese priznal, že za zorganizovanie podpaľačského útoku a zaslanie videodokumentácie akcie prijal odmenu 1 500 eur a úhrady cestovných nákladov od Manuela Ochsenreitera, nemeckého novinára a asistenta poslanca Bundestagu za protiimigrantskú stranu AfD. Prokopowicz si podľa vlastných slov najal dvoch pomocníkov. Spolu počmárali múry budovy v Užhorode nacistickými symbolmi, aby podozrenie padlo na ukrajinských ultranacionalistov, a cez okno vhodili Molotovove koktaily.

Krátko po čine sa trojica cez Slovensko vrátila do Poľska. Ukrajinskí vyšetrovatelia predpokladaných páchateľov s pomocou záberov bezpečnostných kamier dokázali identifikovať. Na procese, ktorý má v Krakove pokračovať v marci, teraz trojica čelí obvineniu z terorizmu, za čo jej hrozí až 12 rokov väzenia.

Nemecká prokuratúra už začala preverovať tvrdenia Prokopowicza. Ochsenreiter síce odmieta, že by mal s podpaľačstvom v Užhorode čokoľvek spoločné, miesta asistenta v Bundestagu sa však vzdal, aby nekompromitoval poslanca Markusa Frohnmaiera, aktívneho bojovníka za zrušenie protiruských sankcií EÚ, ktorý vlani navštívil Krym a vyhlásil, že anektovaný ukrajinský polostrov patrí Rusku.

Ochsenreiter je tiež známy podporou Moskvy a proruských separatistov na východe Ukrajiny. Ako pozorovateľ sa zúčastnil aj na medzinárodne neuznaných voľbách v okupovanom Donbase. Šéfredaktor krajne pravicového časopisu Zuerst! sa opakovane objavoval v kremeľských propagandistických médiách RT a Sputnik, kde vystupoval ako expert na Ukrajinu a utečeneckú problematiku v Nemecku. Ochsenreiter dlhodobo udržiava kontakty aj s poľskou krajnou pravicou. Podľa Guardianu fotografia ho napríklad zachytáva v spoločnosti s Prokopowiczom a Mateuszom Piskorským, lídrom proruskej strany Zmiana, ktorý pre podozrenie zo špionáže pre Moskvu sedí v Poľsku vo vyšetrovacej väzbe.

Podľa šéfa ukrajinskej diplomacie Pavla Klimkina svedectvo, ktoré zaznelo na súde v Krakove, ukázalo „komplexnosť a rozsah ruských hybridných metód“. „Každý, vrátane našich maďarských partnerov, by si to mal konečne uvedomiť,“ napísal na sociálnej sieti.

Budapešť, ktorá zodpovednosť za vlaňajší podpaľačský útok v Užhorode pripísala na účet Kyjeva, ktorý podľa nej vyvoláva nevraživosť voči 150-tisícovej maďarskej menšine na Ukrajine, svoj postoj odmieta prehodnotiť. „Maďarské stanovisko v tejto veci je nemenné,“ cituje portál 444.hu z vyhlásenia maďarského rezortu diplomacie. „Od ukrajinských úradov očakávame, aby spravili všetko pre bezpečnosť zakarpatskej maďarskej komunity. Páchatelia sa, prirodzene, musia dočkať spravodlivého trestu za ich hanebný čin,“ dodalo ministerstvo bez akejkoľvek zmienky o tom, že by azda Budapešť zvažovala ukončiť blokovanie spolupráce Kyjeva s NATO, na čo ju nedávno dôrazne vyzval Washington.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Poľsko #Nemecko #požiar #extrémisti #Užhorod #AfD