Mayová chce znova otvoriť rokovania o dohode o brexite

Britská premiérka Theresa Mayová sa bude snažiť dosiahnuť zmeny v dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ktorú vyrokovala s predstaviteľmi Únie. Uviedol to v utorok Mayovej hovorca aj napriek tomu, že Brusel opätovné prerokovanie príslušnej dohody odmieta. Informovala o tom agentúra AFP.

29.01.2019 15:01 , aktualizované: 17:05
debata (8)

„Musíme mať dohodu, ktorá môže získať podporu parlamentu, a to si v dohode o brexite vyžiada nejaké zmeny,“ povedal hovorca premiérky pred hlasovaním členov Dolnej snemovne britského parlamentu o stratégii blížiaceho sa brexitu, ktorá by mala zabrániť hroziacemu neriadenému odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

Poslanci pred dvoma týždňami odmietli dohodu o tzv. brexite, ktorú s Úniou vlani v decembri vyrokovala Mayová.

Utorková rozprava britského parlamentu by mala vychádzať z brexitového „plánu B“, ktorý premiérka predstavila 21. januára a počíta s úpravami sporného záložného plánu pre hranicu medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

EÚ však trvá na tom, že už nebude znova vyjednávať o tejto poistke alebo o akejkoľvek inej časti dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie.

Británia by na základe írskej poistky mala zostať v colnej únii s EÚ na neurčité obdobie, ak sa nenájde iný spôsob, ako sa vyhnúť obnoveniu „tvrdej hranice“ medzi britským Severným Írskom a nezávislou Írskou republikou, ktorá aj po brexite zostane členskou krajinou EÚ.

Mayová poslancov vyzvala, aby ju podporili v jej snahe o „právne záväznú“ zmenu írskej poistky, ktorú by mali nahradiť nešpecifikované „alternatívne opatrenia“. Podľa nej je jasné, že „táto snemovňa chce zmeny v írskej poistke“ a ona sa chce „vrátiť do Bruselu s čo najjasnejším mandátom“.

Premiérka takisto avizovala, že ak do 13. februára nebude na stole nová podoba dohody o brexite, vystúpi v parlamente s vyhlásením a na druhý deň predloží jej novú verziu, o ktorej sa bude diskutovať.

Poslankyňa za Stranu zelených Caroline Lucasová v reakcii na Mayovej slová uviedla, že premiérka fantazíruje, keďže EÚ už veľakrát odmietla opätovné otváranie dohody o brexite.

Podľa lídra opozičných labouristov Jeremyho Corbyna by vláda mala odložiť vystúpenie Británie z EÚ. Corbyn zopakoval podmienku, aby Mayová vylúčila brexit bez dohody, potom je pripravený prijať jej pozvanie na rokovanie a „diskutovať o rozumnom riešení“ pre celú krajinu.

Británia by mala opustiť EÚ 29. marca, stále však nie je jasné, za akých podmienok sa tento proces uskutoční.

TV Pravda: Brexit bude dramatický (vysielané 11.1.2019)

Video
8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová