Europoslanci uznali Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuely

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Bruseli v súlade s venezuelskou ústavou uznali Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuelskej bolívarovskej republiky.

31.01.2019 06:44 , aktualizované: 18:01
Venezuela, kríza, nepokoje, Nicolás Maduro Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (483)

Europoslanci zároveň vyzvali vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicu Mogheriniovú a členské štáty EÚ, aby preukázali jednotu a takisto uznali Guaidóa za jediného legitímneho dočasného prezidenta Venezuely. A to až do vyhlásenia nových slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb, ktoré by v krajine obnovili demokraciu.

Podľa stanoviska europarlamentu by EÚ a členské štáty následne mali uznať aj nových zástupcov Venezuely, ktorých vymenujú legitímne orgány krajiny.

Parlament v nelegislatívnom uznesení, za ktoré hlasovalo 439 poslancov, 104 bolo proti a 88 sa zdržali hlasovania, opätovne vyjadril plnú podporu venezuelskému Národnému zhromaždeniu, ktoré je podľa europoslancov jediným legitímnym demokratickým orgánom Venezuely a ktorého právomoci, ako aj výsady a bezpečnosť venezuelských zákonodarcov je nutné obnoviť a rešpektovať.

Uznesenie EP zároveň dôrazne odsudzuje tvrdé represie a násilie, ktoré viedli k stratám na životoch a k zraneniam. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali venezuelské orgány, aby zastavili všetky formy porušovania ľudských práv, vyvodili zodpovednosť voči osobám, ktoré ich majú na svedomí, a zabezpečili riadne dodržiavanie všetkých základných ľudských práv a slobôd.

Parlament vyjadril plnú podporu výzve generálneho tajomníka OSN na nezávislé a úplné vyšetrenie prípadov násilných úmrtí vo Venezuele, odsúdil zadržiavanie novinárov – vrátane občanov EÚ – pokrývajúcich dianie v tejto krajine a vyzval na ich okamžité prepustenie.

Poslanci vyzvali Mogheriniovú, aby v spolupráci s krajinami v regióne a ďalšími kľúčovými aktérmi vytvorila kontaktnú skupinu, ktorá by mohla sprostredkovať dohodu o usporiadaní slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb. Súčasťou tejto dohody by malo byť zaručenie rovnakých podmienok pre všetkých aktérov a zaistenie transparentnosti a účasti medzinárodných pozorovateľov.

Európsky parlament vo svojej správe pre médiá pripomenul, že Venezuela sa nachádza v bezprecedentnej sociálnej a hospodárskej kríze, ako aj v kríze demokracie, dôsledkom čoho už krajinu opustili viac ako tri milióny ľudí.

SR nepovažuje prezidentské voľby vo Venezuele za legitímne a demokratické

Slovenská republika sa nezúčastnila na inaugurácii staronového prezidenta Venezuely Nicolása Madura 10. januára, čím jasne signalizovala, že nepovažuje tamojšie prezidentské voľby za legitímne a demokratické. Poslancom Národnej rady (NR) SR to počas parlamentnej Hodiny otázok odkázal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru). Keďže nemohol byť osobne prítomný, jeho odpoveď prečítala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). O Lajčákov postoj k situácii vo Venezuele sa zaujímal Martin Klus (SaS).

„SR ako súčasť Európskej únie (EÚ) považuje Národné zhromaždenie na čele s Juanom Guaidóm za legitímny orgán demokraticky zvolených zástupcov ľudu Venezuely. SR považuje vyhlásenie demokratických volieb za jedinú udržateľnú cestu zo súčasnej politickej slepej uličky a hlbokej spoločenskej krízy vo Venezuele,“ povedal Lajčák.

Slovensko tiež považuje v súlade s politikou EÚ za dôležité, aby bol stanovený konkrétny časový rámec, v akom by Madurova administratíva vyhlásila nové transparentné prezidentské voľby. Ak k tomu nedôjde v najbližších dňoch, EÚ podnikne potrebné kroky. Jednou z možností je aj otázka uznania Juana Guaidóa za prezidenta, respektíve legitímneho partnera EÚ, uzavrel Lajčák.

Mogheriniová vyzvala na prepustenie zadržaných novinárov

Mogheriniová vyzvala aj na okamžité prepustenie novinárov zadržaných vo Venezuele v rámci zásahu Caracasu proti zahraničným médiám. Informovala o tom agentúra AFP.

„Žiadame, aby (zadržaní novinári) boli ihneď prepustení,“ povedala novinárom Mogheriniová.

Venezuelské úrady zadržali tento týždeň piatich zahraničných novinárov vrátane dvoch z Francúzska a jedného zo Španielska. Iných dvoch novinárov – čilských – deportovali. Žurnalisti pokrývali aktuálnu krízu v tejto juhoamerickej krajine.

Zadržiavaných francúzskych novinárov prepustili

Dvaja francúzski novinári, ktorých zadržali vo Venezuele, sú už na slobode. Informovali o tom vo štvrtok tvorcovia spravodajskej relácie Quotidien, pre ktorú dvojica pracuje.

„S potešením oznamujeme, že Baptiste des Monstiers a Pierre Caille boli prepustení a čoskoro sa vrátia do Paríža,“ citovala agentúra DPA z vyhlásenia zverejneného na Twitteri.

Podľa nemenových diplomatických zdrojov boli francúzski novinári zadržaní v okamihu, keď pred prezidentským palácom v Caracase nakrúcali zábery pre spravodajskú reláciu Quotidien. Zadržali aj miestneho producenta, ktorý s nimi pracoval.

Británia chce cielené sankcie

Sankcie proti venezuelským „kleptokratom“ môžu byť dobrým spôsobom, ako donútiť prezidenta Madura vyhlásiť nové voľby, domnieva sa britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. Podľa svojich slov predloží ešte v priebehu štvrtka túto záležitosť svojim partnerom z Európskej únie na neformálnej schôdzke v rumunskej metropole Bukurešť.

„Neuvažujeme nad sankciami proti celej krajine, pretože tam panuje humanitárna situácia a nechceme túto situáciu ešte zhoršovať,“ napísal Hunt vo vyhlásení.

„Ale cielené sankcie proti kleptokratom, obohacujúcim sa na chrbtoch zvyšku obyvateľov, ktorí sú veľmi chudobní, môžu byť podľa môjho názoru účinným nástrojom,“ citovala šéfa britskej diplomacie agentúra AFP.

Hunt tiež informoval, že v stredu sa telefonicky rozprával s lídrom venezuelskej opozície Juanom Guaidóom.

„Pán Guaidó bol jednoznačný – chcel, aby sme vytvárali nátlak na Nicolása Madura, lebo Venezuelčania potrebujú zmenu,“ uviedol Hunt.

Dodal: „Chcem, aby sme urobili jednu vec – vytvárali na Madura tlak všetkých možných druhov. Vyzývam preto ministrov zahraničných vecí EÚ, aby urobili presne toto, keď sa s nimi stretnem dnes popoludní. Môžeme dosiahnuť slobodné a spravodlivé voľby vo Venezuele a dať ľudu tejto krajiny novú šancu na nový začiatok.“

„Nicolásovi Madurovi sme už predložili veľmi jasnú požiadavku, aby do ôsmich dní vyhlásil voľby. Takže ak to neurobí, musíme podniknúť niečo, čím zvýšime tlak a ukážeme, že to, čo hovoríme, myslíme vážne a nie sme sami,“ upozornil Hunt.

„Také dôrazné stanovisko ako Spojené kráľovstvo má aj Španielsko, Francúzsko, Nemecko a mnoho ďalších krajín,“ doplnil.

Podľa hovorcu britského ministerstva zahraničných vecí Guaidó povedal Huntovi v telefonáte, že „EÚ by mala uvažovať nad zvýšením tlaku na Madura prostredníctvom sankcií a že by jeho, Guaidóa, mala kolektívne uznať za ústavného dočasného prezidenta Venezuely“.

483 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #kolumbia #Nicolas Maduro