NATO neplánuje presunúť do Európy nové jadrové rakety

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že aliancia nemá v úmysle presunúť do Európy nové pozemné jadrové rakety.

02.02.2019 08:35
Jens Stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (109)

Stoltenberg to vyhlásil v Osle v reakcii na oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ministra zahraničných vecí Mika Pompea, že Spojené štáty od 2. februára odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).

V rozhovore pre médiá Stoltenberg podľa agentúry Reuters uviedol, že „nemusíme zrkadlovo opakovať kroky Ruska“. Zdôraznil však súčasne, že „zároveň musíme zabezpečiť, aby sme mali spoľahlivý a účinne odstrašujúci potenciál.“

Stoltenberg tiež dodal, že Severoatlantická aliancia skúma dôsledky porušenia INF, z ktorého aliancia obviňuje Rusko.

INF podpísali 8. decembra 1987 vtedajší lídri Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zmluva, ktorá platí od 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Washington v uplynulých rokoch viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a vyhlasuje, že zmluvy INF sa nepridržiavajú Spojené štáty.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #INF #Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu