Počet mŕtvych po pretrhnutí priehrady v Brazílii stúpol na 150

Počet mŕtvych po pretrhnutí priehrady v brazílskom štáte Minas Gerais stúpol na 150. Informoval o tom vo stredu hovorca úradu civilnej ochrany Flavio Godinho. Ako tiež uviedol, 182 osôb je ešte stále nezvestných. Dôsledky nešťastia pre životné prostredie môžu viesť k ďalším úmrtiam či vážnym ochoreniam. Podľa agentúry AP na to dnes upozornil výskumný ústav Fiocruz.

05.02.2019 23:30 , aktualizované: 06.02.2019 20:49
debata (1)

Kontaminácia ekosystému a blízkej rieky Paraopeba by sa v obciach okolo mesta Brumadinho, kde sa nádrž 25. januára pretrhla, mohla podieľať na šírení horúčky dengue, žltej zimnice alebo hnačkových chorôb. Kontaminované blato a voda z rieky sa síce stále ešte testujú, však ekológovia už teraz očakávajú toxické koncentrácie oxidov železa a ďalších ťažkých kovov.

Načervenalé bahno, ktoré vyplavilo z priehrady, sa dostalo aj do rieky Paraopeba a kontaminovalo vodné zdroje používané desiatkami obcí. Brazílski odborníci v utorok varovali pred možnou zdravotnou krízou, ktorá hrozí, ak úrady nepomôžu komunitám v zasiahnutých oblastiach.

Správa Fiocruzu okrem toho predpokladá, že na zdraví miestneho obyvateľstva sa negatívne podpíšu aj ďalšie faktory súvisiace s tragédiou. Patrí k nim izolácia poľnohospodárskych komunít, stres, utrpenie plynúce z úmrtia členov rodín a zo straty práce a dramatická zmena kvality života.

Experti predpokladajú častejšie prípady vysokého tlaku, cukrovky, kardiovaskulárnych problémov, cievnych mozgových príhod aj pravdepodobný nárast rakovinových ochorení.

Priehrada, ktorá zadržiavala odpad z bane na železnú rudu, sa pretrhla 25. januára a zaplavila obce v okolí mesta Brumadinho na juhovýchode krajiny. Od 26. januára záchranári nenašli nikoho živého. Hasiči, ktorí vedú pátracie a záchranné práce, uviedli, že neplánujú zastaviť pátranie po obetiach nešťastia.

Ústav Fiocruz, ktorý je spojený s ministerstvom zdravotníctva, svoje hodnotenie vo veľkom zakladá na štúdiách vypracovaných po podobnom nešťastí, ktoré sa odohralo v novembri 2015 tiež vo štáte Minas Gerais ako tragédia v Brumadinho. Vtedy zahynulo 19 ľudí a 250-tisíc obyvateľov prišlo o pitnú vodu.

V Brumadinho z pretrhnutej nádrže vytieklo okolo 12 miliónov kubíkov banského odpadu. V ohrození kontamináciou sa tak ocitlo 48 obcí s celkovo 1,3 milióna obyvateľov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #priehrada