AfD žaluje tajnú službu, ktorá ju preveruje kvôli extrémizmu

Alternatíva pre Nemecko (AfD) dnes podala na krajinský súd v Kolíne nad Rýnom žalobu na civilnú kontrarozviedku (BfV), ktorá sa v januári rozhodla preveriť, či túto najsilnejšiu nemeckú opozičnú stranu začne pre jej údajné extrémistické tendencie sledovať ako celok. Informoval o tom denník Süddeutsche Zeitung.

06.02.2019 20:39
debata (8)

Strana sa môže stať preverovaným prípadom vo chvíli, keď u nej úrady rozpoznajú prvé známky extrémistického správania. Na základe skúmania, ktoré by mohlo trvať až dva roky, sa potom kontrarozviedka rozhodne, či bude protiimigračná AfD zaradená do vyššej kategórie, v rámci ktorej už napríklad môže verbovať v sledovanej organizácii informátorov. Vo fáze preverovania toto možné nie je.

„Žaloba nie je namierená proti tomu, že tajná služba AfD preveruje, ale proti tomu, že túto informáciu zverejnila,“ povedal agentúre DPA stranícky hovorca. „Verejné označenie ako ‚preverovaný prípad‘ má stigmatizujúci charakter.“ Za každé ďalšie zopakovanie tejto formulácie bude preto AfD požadovať zaplatenie správnej pokuty 10-tisíc eur.

Kontrarozviedka už v niekoľkých spolkových krajinách sleduje mládežnícke organizácie AfD a tiež jej konkrétnych politikov pre aktivity, ktoré by mohli smerovať proti slobodnému demokratickému poriadku krajiny.

Riaditeľ BfV Thomas Haldenwang informáciu o skúmaní AfD ako celku oznámil na tlačovej konferencii 15. januára. Protestná a protiimigračná strana následne uviedla, že sa bude brániť právnou cestou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #AfD #BfV