Bojujúce strany v Jemene sa predbežne dohodli na odchode z Hudajdy

Strany ozbrojeného konfliktu v Jemene sa dohodli na predbežnom kompromise v spore okolo plánovaného odsunu svojich síl zo strategicky dôležitého prístavného mesta Hudajda. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu OSN Stéphana Dujarrica. Má ísť o súčasť dohody dosiahnutej vlani v decembri na mierových rozhovoroch vo Švédsku.

07.02.2019 22:34
jemen, húsíovia, povstalci, vojaci, bojovnici,... Foto: ,
Húsíjskí povstalci v Jemene.
debata (2)

Na predbežnom kompromise sa dohodli zástupcovia medzinárodne podporovanej vlády a šiitských povstalcov – nazývaných húsíovia – počas rokovaní, ktoré sprostredkovala OSN v dňoch 3.-6. februára na palube lode organizácie kotviacej v prístave v Hudajde.

Šéf pozorovateľskej misie OSN v Jemene Michael Lollesgaard „predložil návrh, ktorý sa v zásade ukázal ako prijateľný… až do ďalších konzultácií oboch strán s ich príslušnými lídrami,“ uviedol Dujarric. Dodal, že experti OSN očakávajú, že bojujúce stany sa v priebehu nasledujúceho týždňa opäť zídu s cieľom dohodnúť posledné podrobnosti stiahnutia sa z Hudajdy.

Na prímerí v Hudajde sa dohodli zástupcovia znepriatelených strán počas mierových rokovaní, ktoré sa pod záštitou OSN konali koncom roka vo Švédsku. Vstúpilo do platnosti 18. decembra.

Hudajda – ležiaca v západnej časti Jemenu – je strategicky dôležitá, pretože cez tamojší prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru.

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie polmiliónovej Hudajdy, ktorú koncom roka 2014 ovládli húsíovia. Vojna medzi šiitskými povstalcami a vojakmi vernými jemenskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu sa vystupňovala v roku 2015, keď najvyšší štátny predstaviteľ ušiel do saudskoarabského exilu a vojensky začala v Jemene zasahovať koalícia pod vedením Saudskoarabov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #jemenský konflikt