Trump sa do začiatku marca s čínskym prezidentom nestretne

Americký prezident Donald Trump neočakáva, že sa mu podarí stretnúť sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom pred 1. marcom, teda v termíne, do ktorého mal byť vyriešený americko-čínsky obchodný spor. Podľa agentúry Reuters to dnes Trump povedal novinárom.

07.02.2019 23:21
debata (6)

Trump novinárom na otázku, či má dohovorené na budúci mesiac rokovania s čínskym prezidentom, odpovedal, že „zatiaľ nie, možno“. Keď sa ho novinári spýtali, či sa toto stretnutie uskutoční pred 1. marcom, šéf Bieleho domu pokrútil hlavou a povedal, že nie.

Budúci mesiac do Pekingu odcestuje americká delegácia na čele s ministrom financií a Stevenom Mnuchinom a obchodným splnomocnencom Robertom Lighthizerom, aby pokračovala v rokovaniach, ktorých cieľom je ukončiť nákladnú americko-čínsku obchodnú vojnu.

Trump uviedol, že finálna dohoda sa pravdepodobne nedosiahne, než sa stretne so svojím čínskym náprotivkom. Si a Trump sa vlani v decembri stretli v Argentíne.

Analytici však pochybujú, že by sa obom krajinám podarilo do mesiaca dokončiť úplnú dohodu. Spojené štáty v podstate požadujú, aby Čína obmedzila svoje ambície stať sa svetovou jednotkou v odvetviach ako robotika a elektrická autá.

Jadrom amerických obvinení voči Číne je to, že Peking systematicky kradne obchodné tajomstvo, núti zahraničné spoločnosti odovzdávať svoje technológie výmenou za napojenie na čínsky trh a nepoctivo dotuje svoje vlastné technologické firmy. Trump uviedol, že pre neho bude neprijateľná akákoľvek dohoda, ktorá nezaistí americkým priemyselným a poľnohospodárskym firmám široký prístup na čínske trhy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna