Ruský agent z prípadu Skripaľ vraj použil novičok aj v Bulharsku

Ruský server The Insider a medzinárodná investigatívna skupina Bellingcat tvrdí, že jeden z agentov ruskej tajnej služby zapojený do prípadu minuloročnej otravy Sergeja Skripaľa figuruje aj v inom neúspešnom pokuse o zabitie nervovou látkou Novičok. V roku 2015 bol týmto jedom otrávený bulharský obchodník so zbraňami Emilijan Gebrev.

08.02.2019 09:42 , aktualizované: 17:20
Británia, kauza Skripaľ Foto:
Na kombosnímke vydanej 5. septembra 2018 sú prví obvinení Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov, ktorých Londýn obvinil z pokusu o Skripaľovu vraždu. Ich pravé mená sú Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.
debata (78)

Ruský agent vojenskej rozviedky GRU, známy pod falošným menom Sergej Vjačeslavovič Fedotov, začal používať pas na toto meno v roku 2010. Odvtedy často cestoval po Európe a Strednej Ázii. Server Fontanka.ru predtým zverejnil, že Fedotov súčasne s ďalšími agentmi zapojenými do minuloročnej rovnako neúspešnej otravy bývalého dôstojníka ruskej rozviedky Skripala v anglickom Salisbury prišiel v roku 2014 do Prahy. Bolo to v rovnakej dobe, kedy sa tam nachádzal aj Skripaľ. Vo chvíli důstojníkovy otravy v marci 2018 Fedotov tiež zdržiaval v Británii.

The Insider a Bellingcat napísali, že Fedotov navštívil v apríli 2015 tiež Bulharsko. Stalo sa tak v rovnakom čase, keď bol otrávený miestny obchodník so zbraňami Gebrev. Podľa expertov proti nemu bola použitá rovnaká nervovo paralytická látka novičok ako proti agentovi Skripaľovi o tri roky neskôr.

Fedotov priletel z Moskvy do bulharského mesta Burgas 24. apríla 2015. Spiatočný let mal objednaný až na 30. apríla, ale už o dva dni skôr sa objavil v Istanbule, kde si narýchlo kúpil letenku do Moskvy. Predtým v rovnaký deň, teda 28. apríla, bol v bezvedomí prevezený do nemocnice v Sofii podnikateľ Gebrev. Zle sa cítili aj jeho syn a jeden z vrcholných manažérov jeho firmy. Všetci boli hospitalizovaní s podozrením na otravu. Následná analýza laboratória Helsinskej univerzity, ktorá sa špecializuje na chemické zbrane, odhalila v telách obetí zlúčeniny svedčiace o tom, že zbrojár bol otrávený látkou typu novičok.

Mesiac po útoku sa Grebev prebral z kómy a jeho zdravotný stav sa zlepšil. V máji toho istého roku sa mu však znovu priťažilo a skončil znovu v nemocnici. Táto udalosť sa časovo zhoduje s ďalšou Fedotovovou návštevou Bulharska.

Grebev na otázku, prečo sa mohol stať cieľom záujmu GRU, odpovedal, že vidí iba dva možné motívy. Po prvé jeho firma dodávala zbrane na Ukrajinu, ktorá bojovala s Moskvou podporovanými separatistami, a po druhé mohlo Rusko chcieť prevziať jeden z jeho závodov na výrobu zbraní Dunarit.

Polícia podozrieva z otravy Skripaľa ďalších dvoch Rusov

Britská polícia sa domnieva, že do pokusu o otrávenie bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie môže byť zapletených päť ruských občanov. Vo štvrtok o tom informoval britský denník Daily Mail.

Denník s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj uviedol, že britská polícia v priebehu niekoľkých týždňov predloží dôkazy o účasti ďalších dvoch Rusov. Tí sa po Británii presúvali oddelene od ostatných podozrivých a ich rola v „akcii Skripaľ“ bola „oveľa menej“ významná.

Z pokusu o Skripaľovu vraždu obvinil Londýn dvojicu ruských občanov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, ktorí sú podľa zistení investigatívnych médií príslušníkmi ruskej vojenskej rozviedky GRU. Médiá neskôr zistili, že ich pravé mená sú Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

Koncom septembra britské médiá oznámili, že britská polícia identifikovala aj tretieho podozrivého z otravy Skripaľovcov. Má ísť o ruského občana menom Sergej Fedotov. Pravé meno tohto muža nie je zatiaľ známe, poznamenal britský denník The Sun. Podľa neho je možné, že tento muž sa ešte stále nachádza na území Británie.

Skripaľovci sa terčom útoku stali vlani 4. marca. Otravu prežili a momentálne žijú na neznámom mieste, napísali nedávno britské médiá.

Britské úrady neskôr identifikovali jed použitý pri útoku na Skripaľovcov ako nervovoparalytickú látku novičok a britská premiéra Theresa Mayová vyhlásila, že pokus o Skripaľovu likvidáciu bol „takmer isto“ schválený ruským vedením.

Ruská strana kategoricky odmietla všetky špekulácie v tomto smere a poukázala na to, že v Sovietskom zväze ani v Rusku nikdy neexistovali programy na vývoj takejto látky.

Okrem Skripaľovcov a policajta Nicka Baileyho prišli do kontaktu s látkou podobnou novičku vlani v júni aj Charlie Rowley a Dawn Sturgessová, ktorá otrave podľahla. Pár žil v meste Amesbury, ktoré leží v grófstve Wiltshire približne 12 kilometrov severne od Salisbury.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Skripaľ