Demokratka Warrenová oznámila, že chce byť prezidentkou USA

Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová oficiálne oznámila, že sa chce stať prezidentkou Spojených štátov. Voličom sľúbila, že bude bojovať za udržanie a pokračovanie amerického sna a že začne ťaženie proti zmanipulovanému politickému systému.

09.02.2019 21:21
Elizabeth Warrenová Foto: ,
Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová oficiálne oznámila, že sa chce stať prezidentkou Spojených štátov.
debata (22)

Aby sa Warrenová mohla vo voľbách v roku 2020 postaviť republikánskemu šéfovi Bieleho domu Donaldovi Trumpovi, musí sa najskôr stať oficiálnou demokratickou kandidátkou. O kandidatúru s ďalšími demokratickými uchádzačmi zvedie v prvej polovici budúceho roka zápas vo vnútrostraníckych voľbách.

„Toto je boj o naše životy. Boj o vybudovanie Ameriky, kde sú sny možné, Ameriky, ktorá je tu pre každého,“ vyhlásila Warrenová pred svojimi priaznivcami v meste Lawrence v štáte Massachusetts. „A preto dnes pred vami stojím, aby som oznámila, že kandidujem za prezidentku Spojených štátov amerických,“ povedala za búrlivého potlesku účastníkov zhromaždenia.

Trumpa v prejave senátorka označila za nekompetentného prezidenta. „Naša krajina potrebuje vodcovskú osobnosť, ktorá navráti solidaritu ukradnutú Trumpom,“ dodala.

O kandidatúre Warrenovej sa dlhodobo špekulovalo. Na konci minulého decembra politička potvrdila, že o nej uvažuje. Tento týždeň potom svojich priaznivcov zvolala do Lawrence, kde prisľúbila urobiť zásadné oznámenie. Médiá sa zhodujú, že Warrenová, hoci patrí k favoritom, nebude mať podľa médií získanie straníckej kandidatúry ľahké, lebo o prezidentské kreslo prejavilo záujem niekoľko demokratov, ktorých šance sú tiež hodnotené ako vysoké. Príkladom je senátorka Kamala Harrisová či jej kolega Cory Booker. V nedeľu sa oficiálne chystá ohlásiť kandidatúru aj senátorka Amy Klobucharová a záujem prejavila aj ďalšia členka Senátu USA Kirsten Gillibrandová.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Elizabeth Warrenová