Lekári žiadali povolenie prísunu humanitárnej pomoci do Venezuely

Venezuelskí lekári požadovali v nedeľu, aby armáda povolila prísun humanitárnej pomoci do krajiny.

11.02.2019 06:18
venezuela, nicolas maduro, humanitárna pomoc Foto:
Doktori sa zhromaždili na hraniciach, aby tak vyjadrili nutnosť humanitárnej pomoci vo Venezuele.
debata (32)

Približne 20 lekárov v bielych plášťoch nieslo obrovskú venezuelskú vlajku a vyzývalo armádu, aby odstránila z cesty cisternové vozidlo a dva nákladné kontajnery, ktoré blokujú most, v blízkosti ktorého je pomoc poskytnutá Spojenými štátmi uskladnená.

Lekári protestovali pri vjazde na tento most na kolumbijskej strane hranice, keďže by podľa vlastných slov čelili následkom, keby sa zúčastnili podobnej demonštrácie na venezuelskej strane, uviedla agentúra AP.

Predseda Národného zhromaždenia Juan Guaidó, ktorého približne 50 krajín uznalo za venezuelského prezidenta, vyzval armádu, aby starostilo zvážila, ako sa zachová. Po tom, ako sa s rodinou zúčastnil nedeľných bohoslužieb, uviedol, že blokovanie humanitárnej pomoci je „zločinom proti ľudskosti“.

Napriek tomu, že obyvatelia Venezuely už roky zápasia s nedostatkom potravín či liekov a momentálna situácia je kritická, prezident Nicolás Maduro na vojakov apeluje, aby bránili dodávkam humanitárnej pomoci zo zahraničia, lebo vraj v skutočnosti ide o predvoj pre inváziu do Venezuely vedenú Spojenými štátmi.

Guaidó, ktorý sa dočasného prezidenta vyhlásil 23. januára, v piatok odmietol vylúčiť možnosť, že oprávni Spojené štáty na intervenciu v tejto juhoamerickej krajine. Takýto krok by mohol pomôcť odstaviť od moci Madura a zmierniť humanitárnu krízu vo Venezuele.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #humanitárna pomoc