Orbán ženám: Potrebujeme maďarské deti

Maďarsko vymiera. Kto sa bude o pár desaťročí starať o zabezpečenie maďarských dôchodcov? No predsa dnešné maďarské deti, len nie imigranti (aj keby sa náhodou stali maďarskými občanmi a mali deti). Také sú predstavy maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý vo svojom výročnom prejave ohlásil sériu rôznych benefitov na podporu pôrodnosti.

12.02.2019 10:00
Maďarsko Orbán prejav výročný krajina stav Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán počas výročného prejavu o stave krajiny v Budapešti ohlásil sériu rôznych benefitov na podporu pôrodnosti.
debata (31)

„V Európe sa rodí menej a menej detí. Odpoveďou Západu je prisťahovalectvo. Za každé chýbajúce dieťa niekto príde a čísla budú zase v poriadku. My však o čísla nestojíme, my potrebujeme maďarské deti,“ vyhlásil Orbán pri ohlásení svojho programu, keď – ako vždy – útočil na Brusel a amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa.

Na nový druh podpory majú mať nárok len rodiny s deťmi a ženy, ktoré sa rozhodnú vydať a mať deti. Ideálne aspoň tri. Rodiny s najmenej dvoma deťmi získajú možnosť dotovaných pôžičiek na zabezpečenie bývania. Rodiny s troma a viac deťmi majú dostať dotáciu vo výške 2,5 milióna forintov (v prepočte približne 7 800 eur) na nákup väčšieho auta s najmenej siedmimi sedadlami. Slobodným ženám do 40 rokov zas Orbán odkazuje, aby sa vydali a mali deti. Všetky ženy do 40 rokov, ktoré sa prvý raz vydávajú, budú mať nárok na pôžičku 10 miliónov forintov (vyše 31-tisíc eur) s nízkym úrokom. Keď porodia dve deti, tretina pôžičky sa im odpustí. Po treťom dieťati sa škrtne celá pôžička.

A napokon – všetky ženy s najmenej štyri deťmi už viac nebudú platiť daň z príjmu. Ak, samozrejme, budú pracovať a nielen sa starať o deti a domácnosť. Na túto daňovú úľavu bude mať nárok aj Orbánova manželka. Orbánovci majú päť detí.

Podľa finančného analytika Zoltana Toroka navrhované opatrenia môžu vyjsť na niekoľko desiatok miliárd forintov (teda niekoľko stoviek miliónov eur), ale pravdepodobne nespôsobia dramatický nárast rozpočtového deficitu.

Maďarsko má totiž problém nielen s nízkou pôrodnosťou, ale aj s odchodom mladých ľudí do cudziny. Navyše ohlásené opatrenia sa majú týkať len rodín s deťmi, ktoré sa narodili v manželstve. Dnes sa však viac ako 40 percent detí v Maďarsku rodí mimo manželstva. Aj na zvýhodnený úver budú mať nárok len vydaté ženy, a nie slobodné matky. Mnohodetné rodiny zas síce môžu dostať príspevok na kúpu auta, ten však nebude na jeho kúpu stačiť.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Soros