Trump vyhlási stav núdze, aby mohol postaviť múr

Americký prezident Donald Trump vyhlási stav núdze, aby zabezpečil financovanie múru na hraniciach s Mexikom. Podľa agentúry Reuters to oznámil Biely dom.

14.02.2019 21:57
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (15)

Zároveň uviedol, že prezident podpíše nadstranícky návrh zákona, ktorého cieľom je predísť opätovnej platobnej neschopnosti časti federálnych úradov. Kompromisný návrh však neobsahuje Trumpom požadované peniaze na múr, čo chce prezident vyriešiť práve stavom núdze, ktorý mu umožní čerpať peniaze z krízových fondov. Očakáva sa, že ak Trump skutočne núdzový stav vyhlási, vyvolá to vlnu žalôb s cieľom krízové ​​opatrenie zrušiť.

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová už na otázku novinárov uviedla, že právne kroky zváži. Dodala, že demokrati zareagujú adekvátne.

Trump sa s Kongresom, ktorého Snemovňu reprezentantov ovládajú demokrati, dlhodobo sporí peniaze na stenu či inú bariéru, ktorá má čeliť nelegálnemu postupu migrantov cez mexicko-americkú hranicu. Konflikt na prelome roku vyvrcholil viac ako mesačným zablokovaním časti federálnych úradov, ktoré nemali peniaze na svoju prevádzku. Financovanie úradov bolo dočasne obnovené, ale od soboty kríza opäť hrozí, ak by Kongres neprišiel s dlhodobým finančným plánom. Na ňom sa demokrati s republikánmi nakoniec dohodli a v najbližších hodinách má byť predložený na hlasovanie v Senáte aj v Snemovni reprezentantov.

Nadstranícky návrh však neobsahuje uvoľnenie 5,7 miliardy dolárov na stavbu betónovej steny alebo oceľového plota na americko-mexickej hranici, ale len 1,4 miliardy dolárov. Tieto peniaze stačia na vybudovanie necelých 90 kilometrov hraničných bariér oproti Bielym domom predpokladaným 320 kilometrom.

Nemenovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že Biely dom už určil 2,7 miliardy dolárov z fondov, ktoré chce po vyhlásení stavu núdze využiť.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #múr na hranici USA-Mexiko