V poľskom Gdaňsku strhli pomník kňaza obviňovaného zo zneužívania

Traja aktivisti v noci na dnes v Gdaňsku na severe Poľska strhli pomník kontroverzného katolíckeho preláta Henryka Jankowského, oznámili poľské médiá. Jankowski býval oslavovaný ako farár protikomunistického hnutia Solidarita, ale necelých desať rokov po svojej smrti čelí obvineniam, že zneužíval neplnoletých chlapcov a dievčatá.

21.02.2019 18:45
Poľsko Gdaňsk kňaz Jankowski zneužívanie socha... Foto: ,
Poľskí aktivisti zvaľujú sochu prominentného zosnulého kňaza, Otca Henryka Jankowského, obvineného zo sexuálneho zneužívania maloletých.
debata

„Je to pád. Symbolický. Pustí sa poľská Cirkev konečne do zúčtovania s vlastnými vinami? Alebo skončí ako prelát Jankowski?“ napísal na sociálnych sieťach novinár Tomasz Sekielski, ktorý nasnímal zábery okamihu, keď bol pomník strhnutý. Aktivisti sochu zvalili na vopred pripravené pneumatiky, položili na ňu Miništrantské rúcho a na ruku jej navliekli chlapčenské slipy. To má symbolizovať utrpenie, aké zažili deti, ktoré sa údajne stali obeťami kňaza Jankowského.

Strojcavia strhnutia sochy vo vyhlásení novinám uviedli, že chceli symbolicky strhnúť Jankowského z piedestálu „falošnej pamäti a cti“ v spoločnosti, rovnako ako vyjadriť „občiansky nesúhlas s prítomnosťou zla vo verejnom priestore“.

Trojicu mužov, ktorí bývajú vo Varšave, Gdanská polícia zadržala. Stalo sa to v deň, keď pápež František vo Vatikáne začal summit predstaviteľov katolíckej cirkvi o boji proti zneužívaniu detí a mladistvých.

Práve pápežovi dnes poľská charitatívna organizácia pomáhajúca deťom zneužívaným duchovnými poslala sťažnosť na 24 biskupov, ktorí údajne zatajovali páchateľa takýchto činov. Biskupi, menovaní v liste, podľa tejto charity kryli previnilých duchovných tým, že ich presúvali z jednej farnosti na druhú.

„Napriek tomu, že sa poľské médiá takmer denne venujú zneužívaniu detí duchovnými, biskupi s tým nič nerobia,“ posťažovala si charitatívna organizácia v liste Františkovi.

Radnica v Gdaňsku dnes oznámila, že pomník Jankowského sa už na svoje miesto nevráti. Jej hovorkyňa pripomenula, že už vlani v decembri vtedajší starosta Pawel Adamowicz povedal, že „na verejnom mieste nemá byť pomník kňaza Henryka Jankowského“. Vyzval ale vtedy, aby bol pomník odstránený s rešpektom k platným predpisom. Adamowicza o niekoľko týždňov neskôr dobodal útočník počas verejnej charitatívnej akcie, starosta svojim zraneniam podľahol.

Čo sa so sochou stane, rozhodne podľa hovorkyne radnice výbor, ktorý pomník presadil. Už v minulosti sa niekoľkokrát stal terčom útokov, ktosi ho napríklad polial červenou farbou. Gdaňskí poslanci budú na svojom najbližšom zasadnutí rozhodovať o tom, či bude Jankowskému odobratý titul čestného občana mesta a či sa má premenovať námestie po ňom pomenované, na ktorom pomník doteraz stál.

Denník Gazeta Wyborcza, ktorý o podozreniach proti Jankowskému písal ako prvý, dnes označil tento prípad za súčasť širšej debaty o sexuálnom zneužívaní detí v poľskej katolíckej cirkvi.

Jankowski bol blízkym spolupracovníkom predáka Solidarity Lecha Walesu, neskôr sa s ním však rozišiel. Po roku 1989 bol kritizovaný za kontroverzné kázne, pri ktorých padali tiež antisemitské výroky. Niektorým cirkevným predstaviteľom sa nepáčila ani jeho túžba po luxuse a s ňou spojené podnikanie. Kvôli svojim výrokom bol v roku 2004 zbavený úradu farského kňaza Gdansku kostola svätej Brigity. Štátne zastupiteľstvo vyšetrovalo podozrenie, že sexuálne zneužíval maloletých kostolných zboristov, vyšetrovanie ale bolo zastavené. Jankowski zomrel v roku 2010 vo veku 74 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Gdansk #zneužívanie detí kňazmi