Cirkev ničila záznamy o sexuálnom zneužívaní, tvrdí nemecký kardinál

Cirkevní predstavitelia ničili dokumenty, ktoré mohli usvedčiť páchateľa sexuálneho zneužívania mladistvých duchovnými, alebo také zväzky ani nezakladali. Na katolíckom summite o ochrane maloletých v cirkvi to dnes vo Vatikáne povedal predseda nemeckej biskupskej konferencie Reinhard Marx. Uviedol tiež, že obete zneužívania boli umlčané a že cirkev nedodržiavala postupy pre stíhanie aktérov takýchto činov.

23.02.2019 13:58
POPE-ABUSE/SUMMIT Foto: ,
Predseda nemeckej biskupskej konferencie Reinhard Marx na katolíckom summite o ochrane maloletých v cirkvi vo Vatikáne.
debata (8)

„Zväzky, ktoré mohli zdokumentovať tie hrozné činy a pomenovať vinníkov, boli zničené, alebo dokonca neboli ani vytvorené,“ uviedol dnes v prejave vo Vatikáne Marx. Nemecký kardinál sa v piatok tiež stretol so 16 ľuďmi, ktorí boli v minulosti obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými. O schôdzke neskôr informoval pápeža, uviedol server Vatican News.

O prípadoch zneužívania mladistvých predstaviteľmi cirkvi sa v posledných rokoch hovorí v mnohých krajinách. Aj v Nemecku bolo podľa štúdie zverejnenej vlani v septembri zaznamenaných za roky 1946 až 2014 celkom 3 677 prípadov sexuálnych zneužití maloletých 1 670 duchovnými. Na vrcholnej schôdzke približne 190 vysokých katolíckych hodnostárov, ktorá za predsedníctva pápeža Františka začala vo Vatikáne vo štvrtok a potrvá do nedele, dnes vystúpila aj jedna africká mníška. Nigérijská rádová sestra Veronica, ktorá v minulosti pracovala v Afrike, Európe i Spojených štátoch, dnes obvinila rímskokatolíckych biskupov z pokrytectva a z mnohých chýb v reakcii na sexuálne škandály.

Rádová sestra Veronica sa obrátila aj na pápeža Františka, ktorý sedel neďaleko nej. Povedala mu, že ho obdivuje za to, že sa ospravedlnil a začal konať. Pripomenula kauzu čílskeho biskupa Juana Barrosa, ktorý čelil podozreniu, že sexuálne zneužívanie v minulosti kryl. Pápež biskupa pôvodne obhajoval. Sestra Veronica tiež uviedla, ako ju šokoval oscarový film z roku 2015 Spotlight, ktorý odhalil zneužívanie a krytie týchto činov cirkevnými predstaviteľmi v USA.

Na konferencii vo Vatikáne prehovorilo už vo štvrtok z videonahrávok aj niekoľko obetí zneužívania. V nedeľu dopoludnia schôdzku zakončí omše, po ktorej prednesie záverečné slovo pápež František. Vedenie summite by malo vypracovať záverečný text, ktorý má slúžiť ako všeobecné usmernenie pre jednotlivé biskupské konferencie, ako postupovať, aby sa prípady zneužívania a krytie takýchto činov už neopakovali.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #cirkev #sexuálne zneužívanie