USA vyslali k Taiwanu dve bojové lode

Spojené štáty vyslali dve bojové plavidlá do Taiwanského prielivu, ktorý oddeľuje ostrov od čínskej pevniny. Podľa agentúry Reuters tento krok zvýši napätie medzi USA a Čínou, ale na Taiwane bude považovaný za prejav solidarity v čase rastúcich nezhôd ostrova s ​​Pekingom.

25.02.2019 18:29
debata (11)

Vyslanie torpédoborca Stethem a muničnej lode Cesar Chavez „demonštruje americkú oddanosť slobodnému a otvorenému indo-pacifickému regiónu,“ uviedlo vo vyhlásení veliteľstvo americkej tichomorskej flotily.

Washington s Taiwanom nemá žiadne oficiálne vzťahy, zaviazal sa ale k ochrane ostrova a je jeho hlavným zbrojným dodávateľom. Od roku 2010 Pentagon poskytol Taiwanu zbrane za 15 miliárd dolárov.

Dve lode vyslali Spojené štáty k Taiwanu krátko pred schôdzkou prezidenta USA Donalda Trumpa s Kim Čong-unom, severokórejským diktátorom a spojencom Číny. K demonštrácii sily sa navyše Pentagon odhodlal v čase, keď Trump predpovedá skoré dosiahnutie novej obchodnej dohody s Čínou, ktorá má ukončiť niekoľko mesiacov trvajúcu obchodnú vojnu Washingtonu a Pekingu, pripomína agentúra Reuters.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Taiwan #torpédoborec