Tretí muž Vatikánu pôjde do väzenia

Kedysi tretí najvplyvnejší muž vo Vatikáne pôjde do väzenia. Austrálsky kardinál, 77-ročný George Pell, bol uznaný za vinného zo sexuálneho zneužitia dvoch chlapcov. Hrozí mu trest až 50 rokov väzenia, o treste sa rozhodne na budúci týždeň.

26.02.2019 07:47 , aktualizované: 18:40
debata

Porota jednomyseľne uznala Pellovu vinu po dvojdňovom zvažovaní už vlani v polovici decembra. Súd však verdikt zverejnil až v utorok. Pell, ktorý obvinenia naďalej popiera, je najvyššie postaveným predstaviteľom cirkvi usvedčeným zo sexuálneho

Pápež František v decembri vylúčil Pella zo zboru svojich poradcov. Pell pôsobil vo Vatikáne ako pokladník, do Austrálie sa vrátil pre súdny proces. Dostal zákaz slúžiť omše na verejnosti a stretávať sa s neplnoletými. Obvinenia zo sexuálneho zneužívania boli voči nemu vznesené už júni roku 2017.

Zverejnenie verdiktu a pravdepodobné uväznenie Pella je však ďalšou správou o vážnosti problému sexuálneho zneužívania v cirkvi. Prišlo len dva dni po tom, čo sa vo Vatikáne skončil štvordňový summit predsedov biskupských konferencií celého sveta, ktorý sa týkal sexuálneho zneužívania duchovnými. Hoci pápež na ňom vyzval na neúprosnú bitku s týmito zločinmi, nijaké záväzné závery napokon neboli prijaté.

Vatikánsky hovorca v reakcii na Pellov prípad vyhlásil, že „bolestivé správy“ o usvedčení kardinála šokovali mnoho ľudí nielen v Austrálii. Pripomenul však, že Pell trvá na svojej nevine a práve obhajovať sa až do vyčerpania všetkých procesných prostriedkov. Samotný pápež sa k zverejneniu verdiktu nevyjadril, vyhlásenie zrejme vydá, až keď sa rozhodne o odvolaní. Pella pred súdom v Melbourne čakali desiatky novinárov, ale aj piskot obetí zneužívania. „Budeš horieť v pekle, Pell,“ zakričal naňho jeden z mužov.

Duševné trápenie, ktoré Pell spôsobil, opísal dnes 35-ročný muž. Mal 13 rokov, keď ho spolu s iným chlapcom Pell prichytil v sakristii melbournskej katedrály, ako popíjajú omšové víno. Pell, ktorý sa pár mesiacov predtým stal arcibiskupom, sa pred nimi obnažil, ohmatával ich a masturboval. Prinútil ho k orálnemu sexu. Pell ho sexuálne obťažoval aj o niekoľko mesiacov neskôr. „Ako mnoho obetí zneužívania som trpel pocitom hanby, osamelosti, depresiou a vnútorným bojom. Trvalo mi veľa rokov, kým som pochopil, aký vplyv mala táto udalosť na môj život,“ uviedol muž, ktorý si neželal byť menovaný. „Tento proces je veľmi stresujúci a ešte sa neskončil,“ dodal.

Druhý chlapec, ktorý sa spolu s ním stal obeťou Pellovho zneužívania, už nežije. Zomrel ako 31-ročný v roku 2014 na predávkovanie heroínom. Jeho otec údajne plánuje po skončení odvolacieho konania podanie žaloby na cirkev alebo samostatnú žalobu na Pella.

Pell patrí k silne konzervatívnemu krídlu v katolíckej cirkvi. Ostro vystupoval proti gejom, ale aj proti používaniu antikoncepcie, proti umelému oplodneniu a trval tiež na zachovaní kňazského celibátu.

Pellovu povesť už predtým poškodili jeho postoje arcibiskupa a kardinála k zneužívaniu detí inými duchovnými, ktorých kryl. Obetiam zneužívania z titulu svojej moci ponúkol poradenstvo a pomoc, nie odškodnenie. Cirkev podľa neho nie je za zneužívanie duchovnými zodpovedná o nič viac, ako by bola prepravná spoločnosť za šoféra, ktorý obťažoval ženy. Sám tiež čelil aj ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho obťažovania neplnoletých z konca 70. rokov. V tomto prípade bol však oslobodený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne zneužívanie detí #zneužívanie detí kňazmi