Iránsky prezident neprijal rezignáciu ministra zahraničných vecí Zarífa

Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu neprijal rezignáciu ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa. Napísal to v stredu denník Iran Herald, ktorý sa odvolal na hovorcu ministerstva zahraničia Bahráma Kásemího. Informáciu tiež potvrdila agentúra IRNA.

27.02.2019 14:40
Mohammad Džavád Zaríf Foto: ,
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf
debata

Zaríf oznámil v pondelok na instagrame, že ponúkol svoju rezignáciu, avšak neuviedol dôvody. Špekulovalo sa, že to mohlo súvisieť s pondelkovou návštevou sýrskeho prezidenta Bašára Asada v Teheráne. Zaríf nebol na toto rokovanie pozvaný. Zaríf vo funkcii zrejme pokračuje, pretože dnes privítal arménskeho premiéra a podpísal dve dohody s Arménskom.

Veliteľ vplyvných revolučných gárd Kásem Solejmání dnes povedal, že Zaríf je najvyšším predstaviteľom zodpovedným za diplomaciu a má podporu duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. „Zaríf riadi zahraničnú politiku islamskej republiky a vždy mal podporu najvyšších predstaviteľov,“ uviedol Solejmání.

IRNA zverejnila Rúháního písomné zdôvodnenie odmietavého postoja k rezignácii: „Duchovný vodca Vás označil za dôveryhodného, odvážneho a veriaceho človeka stojaceho na čele odporu proti tlaku USA. Preto sa domnievam, že prijatie Vašej rezignácie by odporovalo národnému záujmu a odmietam ju.“

Zaríf sa dnes znovu vyjadril na instagrame a poďakoval za vyjadrenú podporu. „Ako skromný služobník som mal záujem jedine o pozdvihnutie zahraničnej politiky a statusu ministerstva zahraničných vecí,“ napísal.

Iránska agentúra ISNA informovala, že dnes minister privítal arménskeho premiéra a televízia priniesla živé zábery z podpisu dvoch dohôd o spolupráci oboch krajín. Solejmání sa vyjadril aj k Zarífovej neprítomnosti pri rokovaní s Asadom, ktorého sa Solejmání zúčastnil. „Vylúčiť pána Zarífa z toho rokovania nebolo úmyselné,“ prehlásil Solejmání. Asada prijal Chameneí, ako i Rúhání. Pre Asada to bola prvá zahraničná návšteva od začiatku sýrskej vojny v roku 2011, pokiaľ sa neberú do úvahy jeho cesty do Moskvy.

Irán pomáha Asadovi vojensky rovnako ako Rusko. Prezidentova cesta ale nebola v Iráne všeobecne schvaľovaná. Server Kánún má kvôli nej problémy, pretože o návšteve informoval pod titulkom Nevítaný hosť. Úrady už v utorok tento server, ktorý je označovaný za reformátorský, zakázali. Agentúra Reuters dianie okolo Zarífa interpretuje ako dôkaz treníc medzi iránskymi umiernenými kruhmi a konzervatívcami.

Dôvodom napätia je odlišný názor na medzinárodnú dohodu z roku 2015, ktorú Zaríf pomohol vyjednať. Irán sa v nej zaviazal k spomaleniu svojho jadrového programu výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií. USA ale minulý rok od dohody odstúpili a svoje sankcie proti Iránu obnovili. Rúhání, ktorý sa radí k umierneným politikom, musí vysvetľovať, prečo sa Irán má dohodou riadiť, keď mu už neprináša zrejmé výhody a jeho hospodárstvo sa rúca.

O ťažkostiach členov iránskej vlády svedčí i dnešná správa o rezignácii ďalšieho z členov kabinetu ministra ropného priemyslu Bídžana Zangáneho. Objavila sa v iránskych médiách, ale sám minister ju rýchlo poprel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Hasan Rúhání #rezignácia #Mohammad Džavád Zaríf