Netanjahu v Moskve nepochodil

"Vyženieme Irán zo Sýrie," asi tak by sa dal zhrnúť záver stredajšieho rokovania izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v podaní lídra židovského štátu.

27.02.2019 17:42 , aktualizované: 28.02.2019 15:46
MIDEAST-CRISIS/NETANYAHU-PUTIN Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) na stredajšom stretnutí s Vladimirom Putinom v Moskve.
debata (21)

Najväčšou hrozbou pre stabilitu a bezpečnosť v regióne sú Irán a jeho satelity," cituje agentúra AP Netanjahua s tým, že Izrael je naďalej odhodlaný „pokračovať v ráznych krokoch proti úsiliu Iránu“. Ako sa však ukazuje, išlo skôr o „tvrdý“ postoj adresovaný izraelskému voličovi pred blížiacim sa hlasovaním. A Netanjahuova predvolebná situácia je komplikovaná. Aj preto rokovanie v Moskve skrátil na niekoľko málo hodín, aby v noci na štvrtok bol opäť vo vlasti a osobne čelil čoraz tvrdším útokom opozície.

"

Ani v Kremli sa však nestretol s očakávanou podporou. Konkrétne v prípade izraelských vojenských aktivít v Sýrii. Potvrdilo sa, že záujmy Ruska a Tel Avivu sa tam rozchádzajú. Napokon dokumentuje to aj Putinova reakcia na radikálny izraelský postoj voči Teheránu. Nič na tom nemení ani izraelským portálom Newsru.co.il avizované rusko-izraelské vytvorenie tzv. pracovnej skupiny s účasťou ďalších krajín, ktorá má „vypoklonkovať“ zo Sýrie zahraničné vojenské sily. Teda z pohľadu Tel Avivu v prvom rade iránskych vojenských poradcov. „A čo turecké jednotky na severe Sýrie či plánovaných minimálne 200 amerických vojenských odborníkov?“ kladú si v tejto súvislosti otázku mnohí pozorovatelia.

Nemenné stanovisko Ruska

Podľa izraelského portálu Mignews celé dve hodiny vysvetľoval Netanjahu Putinovi v Kremli, aké je dôležité zbaviť sa iránskeho vplyvu v Sýrii. Namiesto pochopenia si však opätovne iba vypočul nemenné ruské stanovisko.

„Irán je strategickým spojencom Ruska na Blízkom východe a Izrael zase dôležitým partnerom v oblasti,“ reagoval prezident Putin. Následne, podľa svedkov citovaných portálom Ynet, izraelský premiér spomenul dlhý zoznam dôvodov, prečo je Teherán hrozbou v oblasti, hlavne v Sýrii. „Aj Rusko sa musí angažovať v stiahnutí iránskych vojakov zo Sýrie,“ povedal Netanjahu izraelským novinárom po rokovaní v Kremli. Pritom, ako pripomína izraelský server Israland, v rámci rokovaní v tzv. astanskom formáte sa Irán stal oficiálne garantom dodržiavania režimu zastavenia bojových aktivít v Sýrii spoločne s Ruskom a Tureckom.

Putin Netanjahuovi: „Žiaľ, my vám nemôžeme pomôcť,“

Putina „nezlomilo“ ani Netanjahuovo tvrdenie, podľa ktorého „Teherán stále ohrozuje existenciu Izraela, financuje teroristické organizácie a raketový program“. Zároveň tvrdil, že po vytlačení príslušníkov tzv. Islamského štátu mocenské vákuum zapĺňa práve Irán. „Teherán k podobnému cieľu smeruje aj v Iraku, Jemene a prakticky už vládne aj v Libanone,“ bubnoval na poplach izraelský premiér.

„Žiaľ, my vám nemôžeme pomôcť,“ cituje izraelský server Mignews prezidenta Putina, ktorý vraj pri tomto konštatovaní si iba ticho povzdychol a rozhodil rukami. Nezabudol však pritom ubezpečiť izraelského hosťa, že „Moskva zohľadňuje bezpečnostné záujmy Izraela“. Netanjahu sa napokon zmohol iba na konštatovanie, podľa ktorého vzťahy židovského štátu s Moskvou sú „pozoruhodné“. Čiastočnou náplasťou na nesplnený cieľ v Moskve je azda pre Netanjahua vyjadrenie prezidenta USA Donalda Trumpa na jeho adresu. Počas tlačovej konferencie v Hanoji totiž nešetril chválou na adresu izraelského lídra.

„Považujem Netanjahua za vynikajúceho šéfa kabinetu. Nepoznám jeho ťažkosti, ale je to perfektná hlava vlády, silná a inteligentná,“ napriek všetkému je presvedčený Trump. Ako konštatoval rakúsky denník Wiener Zeitung, strategickým cieľom Izraela stále ostáva snaha, aby v Sýrii nebol prisilný nielen prezident Bašár Asad, ale ani Rusko, a aby izraelská kontrola stále ešte sýrskych Golanských výšin bola nedotknuteľná.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Vladimir Putin #sýrsky konflikt #Benjamin Netanjahu