Trump nechce dráždiť Kima. Manévre sa končia

Spojené štáty a Južná Kórea končia so spoločnými vojenskými cvičeniami, ktoré dráždia Severnú Kóreu. Washington a Soul tak chcú podporiť diplomatické snahy o úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova. Ministri obrany USA a Južnej Kórey sa na ukončení rozsiahlych jarných spoločných cvičení dohodli v telefonickom rozhovore v sobotu.

02.03.2019 08:20 , aktualizované: 03.03.2019 20:58
debata (61)

Správa prišla len tri dni po neúspešnom summite amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo Vietname. Summit sa skončil predčasne bez akejkoľvek dohody. Severokórejský diktátor totiž podľa Trumpa žiadal výmenou za uzatvorenie najvýznamnejšieho jadrového zariadenia v Jongbjone zrušenie všetkých sankcií proti jeho režimu, čo Trump odmietol. Severokórejský minister zahraničných vecí neskôr vyhlásil, že KĽDR žiadala „čiastočné uvoľnenie sankcií, ktoré sa týkajú civilnej ekonomiky a nesúvisia s vojenskými sankciami“.

O americko-juhokórejských manévroch hovoril Trump s Kimom už vlani na ich prvom stretnutí v Singapure. Trump vtedy prisľúbil, že USA nebudú robiť s Južnou Kóreou spoločné cvičenia, čo Južnú Kóreu, ale aj Japonsko nepríjemne prekvapilo. Niektoré cvičenia boli však už vlani pozastavené.

Teraz Pentagon oznámil, že ministri obrany USA a Južnej Kórey sa rozhodli ukončiť sériu cvičení, ktoré sa zvyčajne konajú v marci a apríli. Podľa Pentagonu sa obaja spojenci zhodli na tom, že vojenskú pripravenosť budú udržiavať cez nové výcvikové programy. Podľa juhokórejského ministerstva obrany ukončenie každoročných jarných manévrov má pomôcť diplomatickým snahám o úplné jadrové odzbrojenie polostrova.

Severná Kórea označovala americko-juhokórejské manévre za nácvik invázie a odpovedala na ne vlastnými nákladnými cvičeniami.

Kritici však upozorňujú, že zrušenie spoločných cvičení môže podkopať americko-juhokórejskú vojenskú obranu voči KĽDR. Trump však už po prvom stretnutí s Kimom použil jeho slovník, keď manévre označil za veľmi provokatívne a sťažoval sa, že sú veľmi drahé. „Ušetrí nám to obrovské množstvo peňazí,“ vyhlásil Trump po vlaňajšom stretnutí s Kimom. Stiahnutie amerických vojakov z Južnej Kórey však vylúčil. V súčasnosti je ich tam takmer 30-tisíc.

Séria cvičení sa konala každoročne na jar a na jeseň. Zahŕňala pozemné, morské a vzdušné vojenské manévre, ako aj počítačové simulácie. V uplynulých rokoch sa rozšírili o protiteroristické cvičenia a reakciu na chemický útok.

Severnú Kóreu však dráždi rozmiestnenie amerických vojakov aj v iných častiach Ázie, najmä v Japonsku. Aj s japonskou armádou majú Spojené štáty každoročné vojenské cvičenia.

Trump sa k minulotýždňovému neúspešnému summitu s Kimom vrátil aj počas víkendu v prejave na výročnej Konferencii konzervatívnej politickej akcie. Severná Kórea má podľa neho pred sebou ekonomickú budúcnosť, ak sa dohodne s USA.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea