Osýpky sa vracajú. Aj do rozvinutých štátov

Dôsledok chudoby, vojen, ale aj šírenia rôznych kampaní zameraných proti očkovaniu. OSN varuje pred prudkým nárastom rozšírenia osýpok po celom svete. V desiatke krajín, kde vlani zaznamenali najvyšší nárast výskytu tohto vírusového ochorenia, však nie sú len chudobné štáty či krajiny vo vojnovom konflikte, kde nie je zabezpečený prístup k zdravotnej starostlivosti a očkovaniu. Je medzi nimi aj Francúzsko, kde sa podobne ako v iných štátoch Európy šíria cez internet a sociálne siete zavádzajúce informácie o očkovaní.

02.03.2019 11:00
debata (43)

Na nárast výskytu osýpok upozorňuje Detský fond OSN Unicef. Vo svojej správe varuje pred „katastrofálnymi dôsledkami“ pre deti, ak sa bude toto veľmi nákazlivé vírusové ochorenie ďalej nekontrolovane šíriť. Osýpky patria k najzávažnejším vírusovým chorobám detí a šíria sa ľahšie ako ebola, tuberkulóza či chrípka. Sprevádzajú ich zápaly dýchacích ciest a môžu mať fatálne dôsledky.

Vlani v porovnaní s rokom 2017 výskyt osýpok rástol v 98 krajinách sveta. Sú medzi nimi aj štáty, kde predtým túto chorobu už nepoznali. Najviac nových prípadov však zaznamenali na Ukrajine – vyše 30-tisíc. Celkovo vlani na Ukrajine registrovali vyše 35-tisíc prípadov, pričom osýpky si tam od roku 2017 vyžiadali už 30 životov. Tento rok ich môže byť výrazne viac. Len za prvé dva mesiace tohto roka tam zaznamenali už 24-tisíc ďalších prípadov.

Najviac postihnutá je oblasť západnej Ukrajiny v regióne Ľvova, kde odmietanie očkovania a nedostatok zásob vakcín viedlo k celkovému zníženiu miery zaočkovanosti. Vo februári preto ukrajinské ministerstvo zdravotníctva s podporou Unicefu práve v tejto oblasti spustili očkovanie proti osýpkam na školách a klinikách.

Rýchle šírenie osýpok pokračuje aj na Filipínach, kde len v tomto roku zaznamenali už vyše 12-tisíc nových prípadov a vyše dvesto úmrtí. „Toto je budíček… Tieto prípady sa nestali zo dňa na deň,“ vyhlásila výkonná riaditeľka Unicefu Henrietta H. Foreová. Nákaze sa podľa nej dá zabrániť. „Máme bezpečnú, účinnú a nie drahú vakcínu proti vysoko nákazlivej chorobe – vakcínu, ktorá v uplynulých viac ako dvoch desaťročiach zachránila ročne milión životov,“ zdôraznila.

Šírenie osýpok spôsobuje viacero faktorov. V niektorých krajinách súvisí s vojnovým konfliktom a nedostatočnou zdravotníckou starostlivosťou ako napríklad v Jemene a Venezuele. V iných štátoch to súvisí so slabým povedomím o rizikách a pocitom neohrozenosti. V rozvinutých krajinách sa zároveň prejavujú dôsledky šírenia kampaní proti očkovaniu. Nielen vo Francúzsku, ale aj v Spojených štátoch vlani zaznamenali oproti predchádzajúcemu roku niekoľkonásobný výskyt osýpok – registrovali tam vyše 700 prípadov, najnovšie v amerických štátoch New York a Washington. „Príliš často sú skutočnou infekciou zavádzajúce informácie, nedôvera a uspokojenie. Musíme urobiť viac, aby sme patrične informovali každého rodiča,“ pripomenula riaditeľka Unicefu Foreová.

Aj Svetová zdravotnícka organizácia nedávno zaradila dôsledky odmietania očkovania za jednu z najväčších hrozieb pre zdravie.

Téma očkovania sa navyše spolitizovala. Šíreniu vedecky nepodložených teórií o škodlivosti očkovania totiž prispievajú aj populistické politické strany. „Nielen ja, ale vedecká komunita je znepokojená – epidemiológovia, pediatri, odborníci na infekčné choroby a veľa ministrov zdravotníctva,“ citoval nedávno britský denník Guardian európskeho komisára pre zdravie Vytenisa Andriukaitisa. „Je nepredstaviteľné, že máme úmrtia pre osýpky,“ dodal Andriukaitis, niekdajší kardiochirgurg, ktorý obvinil krajnú pravicu a populistov z nezodpovednosti, keď šíria falošné správy o škodlivosti očkovania.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Unicef #osýpky