Protesty proti prezidentovi v Alžírsku pokračujú, zomrel prvý demonštrant

Týždeň trvajúce protesty v Alžírsku, ktorých účastníci vyjadrujú nesúhlas s opätovnou kandidatúrou dlhoročného prezidenta Abdala Azíza Butefliku, pokračovali aj v sobotu, keď miestne médiá hlásili zhromaždenie v meste Bidžája ležiacom približne 180 kilometrov východne od metropoly Alžír.

02.03.2019 19:14
debata (2)

Doterajšie protestné akcie boli prevažne pokojné, ojedinelé násilie si však vyžiadalo v piatok večer desiatky zranených, pričom tiež jedna osoba zomrela na infarkt, informovala tlačová agentúra DPA. Ide pritom o prvé úmrtie súvisiace s prebiehajúcou vlnou demonštrácií.

V rôznych častiach Alžírska vyšli v piatok do ulíc desaťtisíce ľudí, aby protestovali proti zámeru prezidenta Butefliku uchádzať sa v aprílových voľbách o piate funkčné obdobie. Lídra vo veku 82 rokov, ktorý má vážne zdravotné ťažkosti a na verejnosti už takmer nevystupuje, totiž mnohí Alžírčania vnímajú len ako bábku v rukách armády, rodinných klanov a vplyvnej podnikateľskej e­lity.

Podľa správy alžírskej štátnej tlačovej agentúry APS boli aj piatkové demonštrácie z veľkej časti pokojné, čo potvrdili aj svedkovia a účastníci, na ktorých sa odvoláva agentúra DPA. Na internete sa objavili zábery, ako demonštranti rozdávali príslušníkom bezpečnostných síl kvety.

Vo večerných hodinách však v Alžíri ojedinele dochádzalo aj k násilným potýčkam medzi demonštrantami a políciou. Tá použila slzotvorný plyn, vodné delo a gumové projektily po tom, ako sa niekoľko stoviek ľudí priblížilo k prezidentskému palácu. Na zverejnených videonahrávkach vidieť, že demonštranti hádzali smerom k policajtom kamene.

Podľa údajov riaditeľstva bezpečnostných zložiek utrpelo pri piatkových zrážkach zranenia 56 policajtov a sedem demonštrantov. Celkove 45 demonštrantov bolo zadržaných v súvislosti s rabovaním a vandalizmom. Minister vnútra Núraddín Bidúí v sobotu potvrdil, že jedna osoba prišla o život. Poľa APS išlo o 56-ročného muža, ktorý podľahol infarktu. Ministerstvo vnútra, ktoré nariadilo pitvu, zosnulého identifikovalo ako syna bývalého alžírskeho politika.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Alžírsko