Tornáda v americkom štáte Alabama si vyžiadali najmenej 23 obetí

Úder tornáda si v americkom štáte Alabama v nedeľu vyžiadal najmenej 23 obetí vrátane detí a nespresnený počet zranených, z toho niekoľko vážne. Aktualizovanú bilanciu oznámil šerif najviac postihnutého okresu Lee County Jay Jones. Počet mŕtvych podľa neho ešte porastie, pretože niektorí ľudia sú stále nezvestní.

04.03.2019 06:20
tornádo Foto: ,
Americkú Alabamu pustošili tornáda.
debata

Pátranie záchranári po zotmení prerušili, pretože vzhľadom na množstvo sutín to bolo nebezpečné. Pokračovať v ňom budú za svitania. Materiálne škody označil Jones v rozhovore s tlačou za „katastrofálne“.

Zábery z Alabamy ukazujú poškodené alebo úplne zničené rodinné alebo mobilné domy a popadané stromy, na mnohých miestach nefunguje elektrina. Živel za sebou podľa šerifa zanechal pruh zdevastovanej krajiny v dĺžke niekoľkých kilometrov a so šírkou až 400 metrov. Na mieste zasahujú desiatky záchranárov, pomáhajú im bezpilotné lietadlá s termokamerou a špeciálne cvičené psy.

Situácia je podľa miestnej pobočky Úradu pre zvládanie mimoriadnych situácií (EMA) najhoršia v okolí mesta Beauregard, kde boli potvrdené dve úmrtia.

Alabamská guvernérka Kay Iveyová vyhlásila v celom štáte stav núdze.

Byron Prather, šéf hasičov v meste Opelika, informoval, že v oblasti hrozí veľké nebezpečenstvo požiarov, pretože tornáda poškodili niekoľko propánových nádrží, z ktorých uniká horľavý propán.

V dôsledku nepriaznivého počasia bolo v nedeľu večer v Alabame bez elektriny viac ako 15 000 zákazníkov, v susednej Georgii je ich vyše 25 000, väčšinou v južnej a západnej časti tohto štátu.

Hrozba tornád na juhovýchode USA stále nie je zažehnaná. Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovanie pre východnú Georgiu, Južnú Karolínu a Floridu platné do 23.00 h miestneho času.

Na výrazné zhoršenie počasia sa pripravujú aj štáty na severovýchode USA. Výstrahy pred výdatným snežením platia do pondelňajšieho večera pre New York a časti štátov New Jersey a Connecticut, kde môže napadnúť od 13 do 20 centimetrov snehu. Cestujúci musia počítať s meškaniami letov na Newark Liberty International Airport v New Jersey a vo Filadefii.

Meteorológovia varujú aj pred ďalším veľkým ochladením na Stredozápade USA. NWS uviedla, že v pondelok ráno môže pocitová teplota na východe Nebrasky klesnúť pod mínus 28 stupňov Celzia.

Americký prezident Donald Trump na twitteri vyzval obyvateľov Alabamy, aby na seba dali pozor. „Rodinám obetí a zraneným: Boh vám všetkým požehnaj,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tornádo #Alabama