V Estónsku úradovali radikálni pravicoví populisti

Zníženie daní, odmietanie manželstiev párov rovnakého pohlavia, ako aj federalizácie Európy vrátane boja proti migrácii a v neposlednom rade asimilácia Rusov a heslo "Estónske Estónsko", vynieslo Konzervatívnej ľudovej strane Estónska, čiernemu koňovi estónskych víkendových volieb, prekvapujúco tretiu priečku.

05.03.2019 11:00
debata (9)
Pravicoví populisti v krajine, v ktorej je 1,3 milióna obyvateľov a ktorá je členom NATO a EÚ, bodovali hlavne na nespokojnom vidieku.

„Sme veľmi šťastní. Nie je dôležité, kto vyhral, víťaz totiž tiež nemusí vytvoriť vládnu koalíciu,“ povedal spravodajskému portálu BBC Martin Helme, jeden z lídrov strany, v reakcii na tvrdenie, že pravicoví radikáli sa napriek zisku hlasov nebudú podieľať na vládnutí v krajine. A to napriek tomu, že strana má v tomto smere stúpajúci trend. Veď ešte pred štyrmi rokmi jej dôverovalo 8¤% a minulý mesiac už 20¤% Estóncov.

Nielen pre víťaznú stranu, opozičnú liberálnu Reformnú stranu (RE) bývalej europoslankyne Kaje Kallasovej (28,8¤%) či na druhom mieste Estónsku stranu stredu (EKK) premiéra Jüriho Ratasa (23¤%), ale aj pre Európu je umiestnenie populistov ďalším varovným signálom. Pre väčšinu pozorovateľov je prekvapením druhé miesto centristov. Veď podľa predvolebných prieskumov agentúry Emor ešte pred mesiacom viedli s 26,5 percenta. Napokon to bolo o viac ako tri percentá menej, čo znamená 26 kresiel v 101-člennom parlamente.

„Prehrali sme preto, lebo naši voliči sa dali učičíkať vysokými ratingmi EKK a naším dlhým pôsobením pri moci. Výsledkom bolo, že neprišli do volebných miestností,“ pokúšal sa nájsť „technickú“ príčinu výsledku hlasovania Mihhail Kylvart, podpredseda centristickej strany, ktorá už tradične má podporu ruskojazyčného obyvateľstva. Zároveň priznal, že EKK išla do volieb za víťazstvom, ale „nepresvedčili sme voličov, že sme optimálnou voľbou“. Podľa nielen BBC však EKK prišla o volebné víťazstvo hlavne preto, lebo presadzovala ako jednu z hlavných reforiem progresívnu sadzbu dane z príjmov. Teda „bohatí platia viac“. Aj podľa Kylvarta práve táto reforma spôsobila porážku vo voľbách. „Bola to skutočná príčina našej prehry,“ priznal.

O kreslá v tallinnskom parlamente sa uchádzalo 1¤099 kandidátov z desiatich strán. V Estónsku sa hlasovanie o zložení snemovne riadi proporčným systémom. Prah zvoliteľnosti predstavuje päť percent. O možnej vládnej koalícii začali strany rokovať ihneď po vyhlásení oficiálnych výsledkov.

Výsledky hlasovania

  • Reformná strana (RE) – 28,8% (162 332 hlasov), 34 kresiel
  • Estónska strana stredu ((EKK) – 23% (129 823 hlasov), 26 kresiel
  • Konzervatívna ľudová strana Estónska (EKRE) – 17,8% (100 439 hlasov), 19 mandátov
  • Isamaa (Vlasť) – 11,4% (64 239 hlasov), 12 kresiel
  • Sociálna demokracia (SDE) – 9,8% (55 349 hlasov), 10 kresiel
Zdroj: .postimees.ee

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #Tallinn