Pri nepokojoch medzi Izraelom a pásmom Gazy zastrelili ďalšieho tínedžera

Palestínsky tínedžer neprežil streľbu počas ozbrojených zrážok medzi palestínskymi výtržníkmi a izraelskými vojakmi v oblasti hranice medzi Izraelom a pásmom Gazy, ktoré nanovo vypukli v noci na štvrtok. Smrť mladíka potvrdilo ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, ktoré je pod správou militantného palestínskeho hnutia Hamas, uviedla agentúra AFP.

07.03.2019 07:16
izrael, palestína, pásmo gazy Foto: ,
Situácia na hranici medzi Izraelom a Pásmom Gazy. Archívna snímka.
debata (15)

Podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva 15-ročný mladík podľahol strelným zraneniam, „ktoré utrpel východne od Gazy pred niekoľkými hodinami“. Potvrdil, že ho postrelili počas nepokojov v stredu večer.

Hovorkyňa izraelskej armády sa k úmrtiu tínedžera nevyjadrila. Uviedla, že pri hranici protestovali v stredu neskoro večer stovky „výtržníkov a demonštrantov“. Na vojakov rozmiestnených pozdĺž hranice hádzali kamene a výbušné zariadenia a vojaci reagovali podľa „štandardných postupov“.

Izraelská armáda neskôr zverejnila vyhlásenie, podľa ktorého bojové stíhačky zaútočili na pozície Hamasu. Išlo o odvetné opatrenie po tom, ako aktivisti vypustili z južnej časti pásma Gazy balóny s výbušnými zariadeniami a vyslali ich do južného Izraela.

Agentúra AFP doplnila, že od soboty ide o piaty takýto útok Izraela v Gaze. Vo všetkých prípadoch išlo o reakciu na provokácie zo strany palestínskych výtržníkov.

Pásmo Gazy je od roku 2007, keď sa v ňom ujalo vlády hnutie Hamas, pod prísnou blokádou Egypta a Izraela. Blokáda komplikuje najmä humanitárnu situáciu v oblasti. Izrael považuje Hamas za teroristickú skupinu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy