Alžírsky prezident oznámil, že nebude znovu kandidovať

Alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika dnes po masových protestoch oznámil, že nebude znovu kandidovať na post hlavy štátu. Zároveň odložil voľby plánované na 18. apríla a sľúbil aj zmeny v zložení vlády a politické a ekonomické reformy. Svoju rezignáciu dnes podľa miestnej televízie vzápätí oznámil premiér Ahmad Ujahjá.

11.03.2019 19:39
debata

Osemdesiatdvaročný Buteflika, ktorý trpí od roku 2013 následkami mŕtvice, sa mal o svoj mandát v apríli uchádzať už piatykrát. Proti tomu sa však vo februári zdvihla nevídaná vlna protestov. Podľa agentúry Reuters do ulíc vychádzali každý deň desiatky tisíc Alžírčanov všetkých spoločenských vrstiev. Na stranu protestujúcich sa minulý týždeň pridalo aj niekoľko poslancov Buteflikovho vládneho Frontu národného oslobodenia (FLN), ktorí rezignovali na svoje funkcie.

Buteflika minulý týždeň vydal vyhlásenie, v ktorom varoval pred nepokojmi, ktoré by mohli Alžírsko destabilizovať. Situáciu sa už skôr pokúsil upokojiť prísľubom, že v prípade zvolenia nebude mandát zastávať celé volebné obdobie. Terajšie protesty v krajine, ktorá je významným producentom ropy a zemného plynu, sú najväčšie od takzvanej arabskej jari z roku 2011.

Buteflika bol prvýkrát zvolený v roku 1999 a pripisujú sa mu zásluhy za ukončenie viac ako desať rokov trvajúcej občianskej vojny medzi vládou a islamskými povstalcami, ktorá za sebou zanechala asi 200-tisíc mŕtvych. Od mozgovej príhody v roku 2013 na verejnosti nehovoril. O svojom dnešnom rozhodnutí informoval vo vyhlásení, ktoré vydal prezidentov úrad.

Prezident dnes tiež sľúbil, že do konca roka predloží návrh novej ústavy, ktorú by ľudia mali schváliť v referende.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alžírsko #Abdal Azíz Buteflika