Alžírsko: Buteflika aj problémy ostávajú

Existuje vždy dobrá a zlá správa. V prípade viac ako štyridsaťmiliónového Alžírska tou prvou je, že po dvadsaťročnom vládnutí nebude prezident Abdalazíz Buteflika (82) opätovne kandidovať a vláda podala demisiu. A druhou, zlou správou je, že pokračuje neradostná hospodárska situácia v krajine, ktorá je významným producentom ropy a zemného plynu a ktorú majú pod palcom oligarchovia, politici zo "starej gardy", ako aj armádni velitelia.

12.03.2019 18:30
Alžírsko Buteflika voľby prezidentské protesty Foto: ,
Alžírska žena drží transparent na protest proti opätovnej kandidatúre alžírskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku na piate funkčné obdobie.
debata

Alžírčania sú presvedčení, že ich vedie prezidentov brat Sajd, bývalý učiteľ a dnes hlavný poradca hlavy štátu. Situácia je o to citlivejšia, že práve v Alžírsku sa začala v roku 2011 tzv. arabská jar.

„Novým premiérom bude Núreddín Bedúí, doterajší minister vnútra,“ oznámil v pondelok lakonicky alžírsky rozhlas. Náčelník generálneho štábu armády citovaný BBC verbálne potvrdil podporu zmien. Tak ako to už niekoľko týždňov požaduje väčšina Alžírčanov. „Zatiaľ však nevieme, kto oficiálne riadi krajinu. Kto napríklad vymenuje veľvyslancov a ministrov,“ pripomenul Mustafa Bučači, známy právnik.

Najnovší krok Butefliku rozdelil politickú scénu. Dokonca aj jeho vládny Front národného oslobodenia (FLN). Oficiálna reakcia však obsahuje súhlas s tým, že prezident „reagoval na výzvu alžírskeho ľudu“. Teda, že sa vzdal možného zisku piateho prezidentského mandátu, posunul dátum nových volieb a súhlasil s vypracovaním textu novej ústavy.

„Prezident sa síce vzdal mandátu, ale ostáva pri moci, čo je porušením ústavy,“ reagoval Abdelamadžíd Munasira, jeden z lídrov tzv. umiernených islamistov z Hnutia spoločnosti za mier, citovaný novinami Al Habár. Zubejda Asul, šéfka Spojenectva za reformy a pokrok, hovorí priamo o prezidentovom „manévrovaní a pokuse vyhnúť sa požiadavkám demonštrantov“.

„Z toho, čo sme počuli, vyplýva, že prezident si predĺžil platnosť svojich právomocí a nepovedal, ako dlho potrvá prechodné obdobie,“ dodala Asul. Podľa nej na post premiéra a vicepremiéra vymenovali predstaviteľov „starého režimu“ zatiaľ čo Alžírčania „pokojnými prostriedkami žiadajú ich odstránenie od moci“. Teda generácie niekdajších „bojovníkov za nezávislosť Alžírska“.

Svetové veľmoci už vyzvali Alžír na politický dialóg. Nik nemá záujem o vypuknutie novej arabskej jari.

„Nová Líbya v Alžírsku nehrozí. Je to iná krajina. A ak by predsa vznikol chaos, čo zatiaľ nehrozí, tak by bol oveľa strašnejší ako v Líbyi,“ upozornil aj ruský politológ Vasilij Kuznecov. Podľa neho najpravdepodobnejší je pozitívny vývoj v rámci ústavného procesu bez masového násilia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alžírsko #Abdal Azíz Buteflika