Austrálskeho kardinála Pella odsúdili na 6 rokov za zneužívanie detí

Ak sa dožije osemdesiatin, osláviť by ich mal vo väznici. Kardinálovi Georgeovi Pellovi, donedávna trojke vo vatikánskej hierarchii, vymeral včera súd v Melbourne trest šesťročného väzenia za sexuálne zneužitie dvoch trinásťročných chlapcov. Sedemdesiatsedemročný Pell, najvyššie postavený predstaviteľ katolíckej cirkvi usvedčený zo sexuálneho zločinu, bude môcť požiadať o podmienečné prepustenie po odpykaní si prinajmenšom troch rokov a ôsmich mesiacov.

13.03.2019 06:13 , aktualizované: 17:41
George Pell Foto: ,
Austrálska hlava katolíckej cirkvi kardinál George Pell.
debata (1)

„Vaše správanie sa vyznačovalo šokujúcou aroganciou,“ vyhlásil sudca Peter Kidd, ktorého vyše hodinové čítanie rozsudku vysielali austrálske televízie naživo. Kardinálov čin označil za „premyslený, i keď zvrátený“.

Odsúdený si verdikt vypočul postojačky, bez viditeľného citového pohnutia. K činu sa nepriznal, neprejavil ľútosť a proti rozsudku sa odvolal. Druhostupňový súd sa prípadom bude zaoberať v júni.

„Neprinieslo mi to úľavu. Všetko zatieňuje nadchádzajúce odvolacie konanie,“ reagoval 35-ročný muž, ktorý sa stal Pellovou obeťou v roku 1996. Mal 13 rokov, keď ho spolu s iným chlapcom rovnakého veku Pell, ktorý sa pár mesiacov predtým stal arcibiskupom, prichytil v sakristii melbournskej katedrály, ako popíjajú omšové víno. Muž v sutane sa pred nimi obnažil, ohmatával ich a masturboval. Chlapca prinútil k orálnemu sexu. A o niekoľko mesiacov neskôr ho znova sexuálne obťažoval.

Druhý chlapec, ktorý sa stal obeťou Pellovho zneužívania, už nežije. Zomrel ako 31-ročný v roku 2014 na predávkovanie heroínom. Jeho otec včera netajil sklamanie z výšky trestu. Za päť bodov obžaloby totiž kardinálovi hrozilo až 50 rokov väzenia. Útechou pre otca zosnulej obete však bolo, že pedofil zostane vo väzbe, kam putoval už minulý mesiac po vynesení rozsudku o jeho vine. „Pozeral som sa na neho, ako kráča von zo súdnej siene a pomyslel som si: Ja budem túto noc spať vo svojej posteli. A kde budeš ty spať?“ citoval ho spravodajský portál BBC.

Sudca zdôraznil, že Pell nemilosrdne zneužil moc, ktorú mal nad chlapcami. „Boli ste arcibiskupom Katedrály svätého Patrika – nič menej – a sexuálne ste zneužili dvoch chlapcov zo zboru rovnakej katedrály. Dokonca ste obetiam, ktoré nariekali, kázali, aby boli ticho,“ konštatoval Kidd. Pripustil pritom, že Pell, ktorý má choré srdce, sa nedožije prepustenia na slobodu. „Čeliť väzeniu vo vašom veku a stave musí byť pre vás hrozné,“ citoval sudcu denník Guardian.

Pell pôsobil vo Vatikáne ako pokladník, do Austrálie sa vrátil po tom, čo bolo v roku 2017 proti nemu vznesené obvinenie zo sexuálneho zneužívania. Pápež František ho až v decembri minulého roka vylúčil zo zboru svojich poradcov. Kardinál dostal aj zákaz slúžiť omše na verejnosti a stretávať sa s neplnoletými.

Vatikánsky hovorca prípad označil za "bolestivý“, pripomenul však, že Pell trvá na svojej nevine a práve obhajovať sa až do vyčerpania všetkých procesných prostriedkov. Samotný pápež sa k verdiktu vyjadrí zrejme až po odvolacom procese.

Austrálsky kardinál patrí k silne konzervatívnemu krídlu v katolíckej cirkvi. Ostro vystupoval proti gejom, ale aj proti používaniu antikoncepcie, proti umelému oplodneniu a trval tiež na zachovaní kňazského celibátu. Rozruch vyvolal už svojím kontroverzným výrokom na Svetovom dni mládeže v roku 2002 v Toronte, keď vyhlásil, že „umelý potrat je horším morálnym škandálom, ako keď kňaz sexuálne zneužíva mladých ľudí, keďže interrupcia je vždy záhubou ľudského života“.

Pellovu povesť už predtým poškodili jeho postoje k zneužívaniu detí inými duchovnými, ktorých kryl. Obetiam zneužívania z titulu svojej moci ponúkol poradenstvo a pomoc, nie však odškodnenie. Tvrdil, že cirkev nie je za zneužívanie duchovnými zodpovedná „o nič viac, ako by bola prepravná spoločnosť za šoféra, ktorý obťažoval ženy“.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #sexuálne zneužívanie detí #George Pell