Štátni zamestnanci vo Venezuele sa vrátia do práce, dodávky elektriny sa obnovujú

Zamestnancov venezuelského verejného sektora vláda vyzvala, aby sa vo štvrtok vrátili do práce po takmer týždňovej prestávke spôsobenej najväčším výpadkom elektriny v dejinách krajiny, ktorý ešte viac zosilnil hnev obyvateľov voči prezidentovi Nicolásovi Madurovi. Výzvu štátnym zamestnancom zverejnil v stredu večer venezuelský minister pre komunikáciu a informácie Jorge Rodríguez, informovala tlačová agentúra AFP.

14.03.2019 07:49
Venezuela Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Výpadok elektriny prerušil osvetlenie, dopravu či distribúciu vody v 22 z 23 štátoch Venezuely a prinútil úrady vyhlásiť od minulotýždňového piatka pracovné voľno pre štátnych zamestnancov a štátne školy. Výpadok spôsobil, že zásoby potravín v chladničkách začali ľuďom hniť a niektorí obyvatelia Caracasu boli donútení brať vodu z kanalizácie, keďže „kohútiky vyschli“.

Dodávky elektriny obnovili vo venezuelskom hlavnom meste Caracas a v ďalších regiónoch v utorok, ale západné oblasti krajiny boli bez elektriny ešte aj v stredu, a to aj druhé najväčšie mesto Maracaibo. Tam ľudia vyrabovali vyše 500 obchodov.

Výpadok elektriny prehĺbil už aj tak ťažkú ekonomickú krízu vo Venezuele. Podľa ekonomicko-analytickej firmy Ecoanalítica stála táto situácia Venezuelu v prepočte 875 miliónov dolárov.

„Vôbec nebola voda, elektrina, lieky, peniaze v hotovosti, doprava. Bolo to strašné,“ povedala pre agentúru AFP obyvateľka Caracasu Victoria Milanová (40).

„Prezident Nicolás Maduro rozhodol, že práca zamestnancov sa obnoví od zajtrajška, teda od štvrtka,“ uviedol Rodríguez v stredu večer v príhovore v štátnej televízii a dodal, že školy zostanú zatvorené ešte jeden nasledujúci deň.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #kríza vo Venezuele #Jorge Rodríguez